442936
442936
442936
442936
442936

VISOKA POLITIKA, NISKA RETORIKA Argumentacija koja podsjeća na osnovnoškolske rasprave

  • , 12.07.2016., 12:41
  • Autor:
  • komentara

U Hrvatskoj trenutačno traju dogovori i pregovori o tome tko će s kime u koaliciju.

 
 
 
 
Ivan Tepeš i Petar Ćorić (Foto: Robert Anic/PIXSELL )
Ivan Tepeš i Petar Ćorić (Foto: Robert Anic/PIXSELL )

I dok je Zoran Milanović svoje partnere okupio, HDZ to još čeka. Iz SDP-ove koalicije ispali su Laburisti koji su kako kaže Zoran Milanović bili „korektni partneri“, ali čini se kako u političkom smislu nisu pokazali više od „korektnosti“. U retoričkom smislu, još i manje. Teško da prosječni birač uopće zna tko vodi Laburiste, a kamoli da nabroji nekoliko važnih članova te stranke i njihovih izjava. Može se reći da u proteklom razdoblju Laburisti i nisu ostavili retoričkog traga.

Gabrijela Kišiček, kolumnistica portala Dnevnik.hr (Foto: Dnevnik.hr)

No, oni koji jesu, i to više nego ikad prije, neki su od članova stranke HSP AS. Pravaši su u posljednjih 6 mjeseci dobili medijskog prostora, javnih nastupa i govorničkih istupa više nego ikad prije. I jedino što se po tom pitanju može reći jest: nažalost! Neke od izjava Pere Ćorića, glavnog tajnika stranke ili predsjednika Ivana Tepeša, vrlo lako zaslužuju mjesto u antologiji najvećih retoričkih promašaja. Jedna od takvih je ona o raspelu u Saboru: „Krajnji cilj i san HSP AS-a je da Hrvatska prestane biti sekularna država i da u Saboru stoji križ od tri metra, u Poljskom je od dva. Ako se više od dvije trećine Hrvata izjašnjava katolicima, onda to moramo i poštivati". Dakle, činjenicu da se Hrvati izjašnjavaju kao Katolici vidi kao argument da Hrvatska prestane biti sekularna država. Primjer je to potpuno pogrešnog uzročno-posljedičnog zaključivanja i dokaz kako je zdravorazumska argumentacija nepoznat pojam glavnom tajniku stranke. I izjava kojom se pokazuje kako su u visoku politiku ušli s vrlo niskom retorikom.

Čitav je niz izjava Pere Ćorića koje pokazuju ne samo nedostatak govorničke vještine već i nedostatak logičnog, razumskog promišljanja – nužnog uvjeta za postojanje ikakve argumentacije u govoru. Služi se on pogrešnim analogijama, primjerice, kada je podsjetio Andreja Plenkovića koji je favorit medija i javnosti za novog predsjednika HDZ-a: na onu izreku da onaj koji u konklavu uđe kao papa uglavnom izađe kao kardinal, služi se pogrešnim korištenjem argumenta autoriteta: HSP AS je peta najjača stranka u zemlji jer ima Tepeša i njega: Imate Tepeša kao prepoznatljivo ime i mene. Nama je dovoljno staviti ime i prezime imat ćemo mandate. Navodeći sebe kao argument za uspjeh stranke na izborima, Pero Ćorić ne pokazuje samopouzdanje (jer ono mora biti utemeljeno na političkoj vjerodostojnosti i konkretnim rezultatima) već zapravo ispada smiješan.

No, kako to u političkoj retorici često biva, nedostatak razumskih argumenata i logičnog zaključivanja, nastoji se kompenzirati čitavim nizom etiketa pa se govori o „salonskim ljevičarima“, „komunističkim uznicima“, „medijima koji manipuliraju javnošću“….

Ivan Tepeš, predsjednik te stranke nekim je čudom dobio visoku političku funkciju, a tijekom obnašanja te odgovorne uloge njegova se retorika uglavnom svodila na „opravdavanja“ govora mržnje za što je bio optuživan, na objašnjavanje kako politika njegove stranke nije „fašistička“, a najviše vremena potrošio je ograđujući se od tuđih, neprimjerenih izjava te ustaških poklika „opravdavajući“ i sebe i svoje istomišljenike postojanjem „dvostrukih mjerila“ te činjenicom da se „stalno iznosi jedna strana priče“, da se stalno njega nastoji ocrniti i diskreditirati.

U takvim slučajevima, mudar bi i elokventan govornik, iskoristio medijski nastup i minute u Dnevniku pa argumentirano objasnio svoju stranu priče. No, argumentacija Ivana Tepeša neodoljivo podsjeća na osnovnoškolske rasprave u kojima učitelj zbog nediscipline kritizira samo njega, a ne i onog s kojim sjedi u klupi. I zaključak je kako učitelj baš na njega ima pik. Takva se argumentacija trebala prerasti i prilagoditi ozbiljnim političkim raspravama u koje su, čini se, hrvatski pravaši zalutali.

Izgleda kako je stranka sa 150 godina pravaške tradicije (kako to sami vole isticati) spala na dva političara koja se teško snalaze u retorici 21. stoljeća.

Dr. sc. Gabrijela Kišiček radi na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje na diplomskom studiju fonetike predaje Govorničku argumentaciju, Povijest govorništva, Govorništvo za nastavnike i Neverbalnu komunikaciju. Suautorica je knjige "Retorika i društvo" te autorica niza znanstvenih i stručnih radova iz područja retorike. Predsjednica je Odjela za fonetiku HFD-a te članica međunarodnih udruženja retoričara.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se