Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promet pojačan

Udarni vikend na cestama obilježile gužve i zastoji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teče udarni vikend najačeg turističkog mjeseca i sa sobom nosi dosad najveće gužve na kopnu, moru i u zračnim lukama.

U smjeru mora, na zagrebačkoj obilaznici kod motela Plitvice, stvorila se kolona vozila. Kolona se stvarala od motela Plitvice prema naplati Lučko. Iz HAK-a su poručili: ukoliko ne morate na put, radije ga odgodite za sutra jer se gužve na autocestama prema moru očekuju cijeli dan. Za one koji put ne mogu izbjeći preporučuje se putovanje starom karlovačkom cestom.

Pročitajte i ovo Sudar na istoku Zagreba Prometne nesreće FOTO Velike gužve zbog sudara na istoku Zagreba GP Slavonski Brod Mnogi su spajali Kolone na granicama, a sezona još nije pravo ni počela: Na prijelaz se čeka satima

Zbog lošeg vremena naročito je bio gust promet na dionici Bosiljevo - Zagreb, u oba smjera. Stvarale su se kolone, vozilo se usporeno i učestali su bili zastoji. Osim prema moru pojačan promet bio je i prema unutrašnjosti, a vrhunac se očekivao iza podneva.

Usporeno se prometovalo i zagrebačkom obilaznicom iz smjera Buzina prema naplati Lučko. Gust je promet bio i na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka te na A 2 Zagreb-Macelj i A 4 Zagreb-Goričan u smjeru Zagreba.

Na jadranskoj magistrali (D8) od Novog Vinodolskog do Senja i na Krčkom mostu zbog bure je bio zabranjen promet za autobuse na kat, motocikle i vozila s kamp prikolicama (I. skupinu).

Preko graničnih prijelaza Rupe i Pasjaka ušlo više od 31 tisuće osoba

Preko graničnih prijelaza Rupa i Pasjak u Hrvatsku je od ponoći do 11 sati ušlo 31 200 osoba u 8930 osobnih vozila i 88 autobusa, a promet se odvijao bez duljih čekanja, izvijestili su iz postaje Granične policije u Rupi.

U trajektnoj luci Split duže se čeka na ukrcaj prema svim otocima, a svi letovi u zračnim lukama odvijaju se prema rasporedu. Prema podacima Granične policije u Rupi, od ponoći do 11 sati ujutro preko GP Rupa u Hrvatsku je ušlo 17 200 putnika, a u istom razdoblju iz Hrvatske je preko tog graničnog prijelaza izašlo 5700 putnika.

Na GP Pasjak od ponoći do 11 sati zabilježen je ulazak 14 tisuća osoba. U istom razdoblju Hrvatsku je napustilo 4450 osoba.

Promet na ta dva granična prijelaza u Primorsko-goranskoj županiji je pojačan, no bez duljih čekanja. Na graničnom prijelazu Rupa u Hrvatsku se ulazi u četiri, a izlazi u dvije kolone. Na GP Pasjak vozila u Hrvatsku su ulazila u tri do četiri, a izlazila u dvije do tri kolone.

Putnički je promet bio pojačan i na ulazu na GP-ima Bregana, Goričan, Macelj, a na Bajakovu u oba smjera. Preko graničnog prijelaza Macelj u Hrvatsku su, po podatcima granične policije, danas ušle 55.562 osobe u 13.535 osobnih vozila i 234 autobusa, a preko graničnog prijelaza Bregana oko 21.000 osoba u 7175 vozila. Od 7 do 19 sati iz Hrvatske je preko Macelja izišlo 11.910 osobnih vozila i 114 autobusa, s ukupno 45.675 putnika.

Na tom graničnom prijelazu promet je bio pojačan tijekom cijelog dana. Vozilo se u svih šest traka, a na ulasku u zemlju stvarale su se kolone od 15-ak kilometara. Kolone na izlasku iz zemlje bile su dugačke između 5 i 6 kilometara pa je promet povremeno preusmjeravan prema graničnom prijelazu Lupinjak, odnosno prema Rogaškoj Slatini.

Preko graničnog prijelaza Bregana iz Hrvatske su izišla 5.493 vozila, s oko 15.500 putnika.

Preko triju graničnih prijelaza u Istarskoj županiji - Kaštela, Plovanije i Požana - od jučer do danas u podne u Hrvatsku je ušlo ukupno 82.807 putnika, od toga 77.447 inozemnih, izvijestila je istarska policija. U istom razdoblju Hrvatsku je preko tih graničnih prijelaza napustilo 68.793 putnika. Samo tijekom jutra u Istru je ušlo 31.496 putnika od kojih 29.840 stranih.

Unatoč pojačanom prometu na graničnim prijelazima nisu zabilježeni zastoji i gužve a tijekom jutra na istarskom ipsilonu na ulazu iz zemlje kolona vozila bila je duga devet kilometara. Od inozemnih gostiju pri ulasku u Hrvatsku najbrojniji su bili Slovenci, Talijani, Nijemci i Austrijaci. Prema podacima prometne policije tijekom jutra na istarskim cestama dogodilo se pet prometnih nesreća u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene.

U splitsku zračnu luku sletjela i poletjela je 21.000 putnika što ovaj vikend čini najprometnijim u ovoj sezoni, doznaje se od Ive Tvrdića, voditelja prometa u smjeni Zračne luke u Splitu.

'Inače nam u sezoni dnevno sleti i poleti tridesetak aviona, no danas se ta brojka popela na okruglih sto. Sve češće kod nas dolaze i putnici iz udaljene Skandinavije. Osim stotinjak komercijalnih letova imali smo i dolazak 15 privatnih zrakoplova', dodao je Tvrdić.

Slična gužva, pogotovo u popodnevnim satima nakon što je prestalo kišiti, bilo je i u splitskoj trajektnoj luci gdje se od Ante Mrvice, koordinatora splitskog plovnog područja, doznaje da je danas uplovilo i isplovilo 30.000 putnika. Nešto ih se više s otoka vraćalo na kopno, no unatoč tome riječ je o vrhuncu sezone, dodao je Mrvica.

Sutra gužve iz smjera mora

Iako su dosadašnji turistički rezultati dobri, svi očekuju feragosto, kolovoz kad gosti iz Italije, poznati kao dobri potrošači, kreću na odmor. Ove godine očekuje se više od lanjskih milijun i 200 tisuća Talijana.

Sutra se također očekuju gužve, naročito u poslijepodnevnim i večernjim satima i to posebno na Lučkom. No, ne očekuju se duži zastoji. Opterećeni će biti granični prijelazi s BiH, ali u HAK-u napominju da je to tranzitni promet. Uslijed toga očekuju se i zastoji na izlazima Bregana i Macelj.

Nedjeljom poslijepodne, uz gužve na trajektnim pristaništima, s otočne strane Krčkoga mosta pa prema Oštrovici te po Istarskom ipsilonu prema prijelazu Kaštel, vrlo gust promet bit će i na graničnim prijelazima sa Slovenijom i kod Metkovića - na izlazu.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene