Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Predložena kemijska kastracija

Evo koliko u Hrvatskoj ima registriranih pedofila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kemijska kastracija pedofila inicijativa je Kolinde Grabar Kitarović koja je izazvala velik interes javnosti. No stručnjaci tvrde da to ne može riješiti problem pedofilije. U Hrvatskom registru pedofila, koji je pokrenut prošle godine, više je od tisuću osoba.

Predsjednička kampanja aktualizirala je problem borbe protiv pedofilije. HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović zalaže se za kemijsku kastraciju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Akcija Armagedon U susjedstvu uhićeno sedmero pedofila: Seksualno zlostavljali djecu od 3 do 14 godina, širili dječju pornografiju Pedofilija - 2 Određen istražni zatvor Učitelju prijavljenom za zlostavljanje djece policija je pratila mobitel: Javnosti je poznat u kulturnim i crkvenim krugovima

'Rekla sam da ću otvoriti široku i sveobuhvatnu raspravu o tom pitanju i da ću ići do toga da predložim tu mjeru. Vidjet ćemo što će struka reći u konačnici o tome', kaže Grabar Kitarović.

Od koalicijskog partnera HSLS-a ima potporu. 'To je jedna od mogućnosti koje uzimaju i druge zemlje, ali mislim da tu isto treba jedna široka javna rasprava, ali kao početno mislimo da je to u redu', rekla je Dorica Nikolić, saborska zastupnica HSLS-a.

Pedofil skriven na Facebook stranici 'vrebao' žrtve

Riječ je o metodi smanjenja seksualnog nagona koja se postiže redovitim uzimanjem terapije, što struka ne vidi kao rješenje.

'Nisam sigurna da je kemijska kastracija odgovor na to pitanje da oni neće recidivirati, njihova želja i volja i dalje ostaje, bez obzira na njihovu spolnu moć ili nemoć', rekla je Lana Peto Kujundžić, predsjednica udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež.

Rješenje bi, kažu stručnjaci, bio nadzor socijalne službe, policije, ozbiljan psihosocijalni tretman i trajni ostanak u registru.

'Osuđeni seksualni zlostavljači bi trebali ostati u registru cijeli život. Kada govorimo o mogućnosti uvođenja kemijske kastracije, moramo uvijek imati na umu da nam je poznato samo 10 posto seksualnih zlostavljanja djece', rekla je Gordana Buljan Flander, iz Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba.

U registru je trenutačno upisano 1.090 pedofila. Među njima je 20 žena. Najviše ih je između 40 i 60 godina. A najčešće kazneno djelo je bludna radnja. Grabar Kitarović kemijsku kastraciju nije predstavila odmah na početku kao dio svoga programa.

'To je bilo u povodu svjetskog dana zaštite djeteta. Dobili smo pitanje o tome što ćemo učiniti kako bismo se zalagali za prava djeteta pa sam pedofiliju spomenula kao jednu od točaka', objasnila je Grabar Kitarović.

Kastraciju pedofila ozakonila je Poljska, dok u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Češkoj, Švedskoj i drugim europskim zemljama postoji uz pristanak počinitelja. Ovo nije prvi put da se o tome raspravlja u Hrvatskoj, no do sada - bezuspješno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene