459020
459020
459020
459020
459020

Kolinda Grabar-Kitarović: Žene ponekad same sebi nameću regule i ograničenja

  • , 01.12.2016., 12:49
  • Autor:
  • komentara

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović gostovala je na konferenciji "Najmoćnije žene u biznisu" u Zagrebačkom kazalištu mladih te poručila da još uvijek postoji problem premale zastupljenosti žena u upravljačkim strukturama.

 
 
 
 
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL)

U ZKM-u su se u četvrtak okupile najmoćnije žene u domaćem biznisu kako bi podijelile svoja iskustva u poslovanju i potaknule druge mlade žene na sličan put. Konferenciji je nazočila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je održala i prigodan govor.

"Namjera je istaknuti pozitivna iskustva i poduprijeti žene u biznisu. Podupirem ovakvu konferenciju koja u svojoj biti ima ravnopravnost muškaraca i žena u društvu. Žene u Hrvatskoj značajno su podzastupljene u upravljačkim strukturama. Treba odgajati djecu u duhu ravnopravnosti", rekla je Grabar-Kitarović.

"Već u vrtiću djeci ugrađujemo što su muški, a što ženski poslovi, od malena ih učimo takvim podjelama. Dolazimo u konačnici do toga da mlade djevojke odustaju od školovanja u STEM-području. 89 posto žena prema nekim istraživanjima ima afiniteta prema svemu drugom osim obrazovanju. Ponekad same sebi žene nameću neke regule i ograničenja", primijetila je Predsjednica.

"U bliskoj budućnosti više od 90 posto poslova će zahtijevati digitalnu naobrazbu. Moramo znati kako nam ravnopravna uključenost žena daje blagostanje.
Zabrinjavaju podaci istraživanja o nasilju nad ženama i stavovi mladih oko toga. Suočeni smo s jako ozbiljnim problemima", naglasila je Grabar-Kitarović.

"Treba mijenjati odgoj i obrazovati mlade", dodala je na kraju.

Osvrnula se i na poreznu reformu nove Vlade i pomake koje je ista pokrenula u gospodarstvu.

"Porezna reforma dobar je prvi korak ali nedovoljan. Krenulo se i u izmjene zakona o javnoj nabavi. Također, treba reformirati mirovinski sustav i još mnogo toga. Potrebno je još puno reformi", smatra predsjednica.

"Drago mi je što ova konferencija nastoji afirmirati razvoj ženskog poduzetništva", poručila je na kraju predsjednica Grabar-Kitarović i čestitala svima na postignutim rezultatima.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se