Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radni posjet

Predsjednica putuje u SAD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović 2016. godinu započet će radnim posjetom Sjedinjenim Američkim Državama, Saveznoj Državi Minnesoti, potom slijedi sredinom mjeseca izmještanje njezina Ureda u Vukovar, a krajem mjeseca službeni posjet Poljskoj, izvijestio je u ponedjeljak Ured predsjednice.

Nakon što je u ponedjeljak u drugom pokušaju konstituran Hrvatski sabor, iz predsjedničina je Ureda stigla obavijest o aktivnostima Kolinde Grabar Kitarović u siječnju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Petodnevni posjet Kolinda Grabar-Kitarović sastankom s Xijem počela posjet Kini Slika nije dostupna I to nije sve PREDSJEDNICA SELI U VUKOVAR 'Njezini postupci bi bili baš prava ilustracija populizma'

Hrvatska predsjednica tako će u sklopu radnoga posjeta SAD-u, u Minneapolisu u Minnesoti posjetiti Nacionalnu gardu (NG) te američke savezne države u prigodi obilježavanja dvadeset godina uspješne zajedničke suradnje Hrvatske i Minnesote kroz "State Partnership Program". Tom prigodom, predsjednica će se sastati s guvernerom Minnesote Markom Daytonom.

U sklopu "State Partnership Programa" – sigurnosnog programa Ministarstva obrane SAD-a koji provodi Nacionalna garda - održane su brojne zajedničke vježbe Oružanih snaga RH i NG Minnesote. Od 2009. do 2012. zajedno su u Afganistan upućivali timove za obuku, a poseban oblik suradnje bili su humanitarni projekti u Hrvatskoj.

Slijedi boravak Grabar Kitarović u Chicagu gdje će se susresti s predstavnicima hrvatske zajednice te sudjelovati na donatorskom ručku za Udrugu osoba s invaliditetom "Bubamara" iz Vinkovaca.

Ured na istoku Hrvatske

Ta vinkovačka udruga ima oko 1.300 članova i kroz razne programe osigurava bolji život invalida te im omogućava da se zaposle. Novac prikupljen na donatorskoj večeri, predsjednica će udruzi uručiti po povratku u Hrvatsku, odnosno sredinom siječnja, kada izmjesti svoj ured na istok Hrvatske, u Vukovar.

Predsjednica će se u sklopu boravka i rada u Vukovaru sastati s predstavnicima lokalnih vlasti, gospodarstva, društvenog i kulturnog života te s građanima.

U Vukovaru će upriličiti i prijem za predstavnike diplomatskog zbora akreditirane u Hrvatskoj, navodi Ured, u prigodi obilježavanja uspješne mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i 24. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Krajem siječnja hrvatska predsjednica odlazi u službeni posjet Poljskoj s ciljem jačanja ukupnih odnosa i suradnje u okviru EU i NATO-a.

"Poseban naglasak službenog posjeta bit će osnaživanje srednjoeuropske suradnje slijedom iskazane poljske potpore jačanju suradnje između Baltika i Jadrana te ciljevima inicijative Jadran-Baltik-Crno more", ističe Ured predsjednice.

Kako je jedan od ciljeva službenog posjeta jačanje gospodarske suradnje između Hrvatske i Poljske, veći dio izaslanstva činit će gospodarstvenici. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene