Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPTUŽNICE NEGATIVNO ODJEKNULE

Kolinda Grabar-Kitarović: Nisam znala da će uhititi Hrvate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolinda Grabar-Kitarović ponovila je da o planiranju uhićenja hrvatskih državljana u Orašju ništa nije unaprijed znala.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u utorak u Rijeci, vezano za uhićenja 10-orice pripadnika HVO-a, kako su optužnice protiv Hrvata u Orašju odjeknule iznimno negativno, da je premijer Andrej Plenković dva dana prije prilikom posjeta BiH poslao pozitivne poruke i potporu Republike Hrvatske za BiH, a da se potom proizvodi situacija kojom se uznemiruje hrvatsko stanovništvo u BiH, o čemu Hrvatska mora voditi računa.

Pročitajte i ovo Izraelska vojska u Ashkelonu - 1 Napad na medije Izrael teško optužio CNN, AP, Reuters i NY Times: "Što su to novinari radili ondje?" Svakodnevno stradavanje djece u Gazi Masakr u Gazi Palestinski predstavnik pri UN-u: "Hrvatska preferira političko poziranje, umjesto spašavanje ljudskih života. Dala je dozvolu za ubijanje"

Predsjednica je u Rijeci, gdje je danas otvoren njen privremeni Ured, naglasila da Republika Hrvatska o tome mora voditi računa, kao i o zaštiti svakog hrvatskog državljana. Osim državljanstva BiH uhićeni pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) imaju i hrvatsko državljanstvo, a neki i činove HV-a.

Grabar-Kitarović također je istaknula da je Hrvatska prije svega odgovorna za svoje državljane a da, ako postoji sumnja da je počinjen ratni zločin, hrvatska državna tijela trebaju preuzeti te predmete.

Nije znala da se planiraju uhićenja

Ogovarajući na opetovana pitanja novinara je li znala za uhićenja u BiH i optužnice protiv pripadnika HVO-a i naših časnika, predsjednica je rekla kako je jedno općenita problematika optužnica u BiH, to je poznato, no naglasila je kako za nakanu prošlotjednih uhićenja u Orašju nije znala, niti je to unaprijed znao hrvatski državni vrh.

„U BiH postoji jedan određeni broj, ne znamo točno koliko, ali veći broj optužnica protiv Hrvata, protiv pripadnika HVO-a i Hrvatske vojske, naravno i protiv drugih. O tome neprestance razgovaram sa svima, od državnog odvjetnika, generalskog zbora, naših ljudi u BiH, do vodstva same BiH, ali i drugih državnika u EU, euroatlantskoj zajednici, SAD-u, Kini i svima ostalima, ističući kako poštujemo neovisnost pravosuđa, poštujemo činjenicu da se ratni zločini moraju procesuirati, ali se optužnice nikako ne smiju koristiti u političke svrhe,“ kazala je Grabar-Kitarović.

„Za ovaj konkretan slučaj uhićenja u Posavini u Orašju nisam znala, nije znao nitko od nas unaprijed. To je bilo iznimno veliko iznenađenje, pogotovo zato jer se to dogodilo dva dana nakon posjeta hrvatskog premijera Plenkovića BiH, koji je poslao iznimno pozitivne poruke BiH, dao snažnu potporu Hrvatske europskom putu BiH, ali i daljnjem uređenju države,“ navela je hrvatska predsjednica.

Dodala je kako je činjenica da se, dok je u BiH visoki međunarodni predstavnik taj koji donosi ključne odluke, ne može reći da je država u potpunosti politički emancipirana.

Optužnice negativno odjeknule

„Ove optužnice u Orašju odjeknule su iznimno negativno upravo zbog te činjenice, kada našoj susjednoj državi dajemo toliko snažnu poruku da se događa da se uznemiruje hrvatsko stanovništvo, hrvatsko pučanstvo, hrvatski narod u BiH. Na taj se način proizvodi situacija kada su oni toliko nemirni, da zapravo dolazi do političkog procesa odlaska Hrvata iz BiH. O tome moramo voditi računa, a naravno i o zaštiti svakog našeg hrvatskog državljana, jer držim da je Hrvatska prije svega odgovorna za svoje državljane i ukoliko postoji sumnja da je počinjen ratni zločin, držim da to treba biti procesuirano u Hrvatskoj, odnosno da naša državna tijela preuzmu te predmete“, rekla je predsjednica.

Predsjednica Republike Hrvatske boravi u Primorsko-goranskoj županiji, a u Rijeci je danas otvoren njen privremeni ured, u kojem je razgovarala s predstavnicima županije i Grada Rijeke. Najavljeni su i razgovori s predstavnicima Riječke nadbiskupije, Sveučilišta u Rijeci, zajednice Talijana, braniteljskih udruga i građana. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene