Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Summit u Turskoj

PREDSJEDNICA PORUČILA 'Svijet je na prekretnici'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
EU i svijet, suočeni s terorizmom i drugim prijetnjama, nalaze se na prekretnici i moraju biti spremni na snažne odluke, rekla je u četvrtak hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na otvaranju energetskog i gospodarskog summita Atlantskog vijeća u Istanbulu.

'Ovo je prekretnica za EU i globalnu zajednicu koje su suočene s terorizmom i drugim prijetnjama. Ne možemo se više pretvarati daje vrijeme mira i ujedinjeni se moramo se suočiti s realnošću...', kazala je predsjednica u govoru na summitu koji je započeo odavanjem počasti žrtvama terorističkih napada, ne samo onima koji su stradali u prošlotjednim napadima u Parizu nego svim žrtvama ekstremističkog nasilja u prošloj godini.

Pročitajte i ovo Svjetski dan izbjeglica - 2 Značajan rast "Svijet oko nas postaje sve nestabilniji": Očekuje se da će ove godine više od milijun ljudi tražiti azil u EU-u Bodljikava žica Komentirali predsjednik i premijer Nižu se reakcije na tvrdnje talijanskih obavještajnih službi: "Mene puno više zanima što će SOA procijeniti ..."

'Trebamo prestati uzimati sigurnost zdravo za gotovo. Svijet se promijenio...', rekla je Kolinda Grabar Kitarović i naglasila kako su zemlje članice Europske unije jednoglasno podržale zahjev Francuske da se prvi put aktivira članak 42. Ugovora Europske unije o uzajmoj obrani i pomoći.

'Tijekom najtežih vremena naše povijesti istinsko vodstvo uvijek je ovisilo o zajedničkom sveobuhvatnom pristupu koji se temelji na povjerenju, solidarnosti i hrabrosti da se donose snažne odluke', kazala je predsjednica i pozvala akciju i povezanost.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u svom je uvodnom govoru govorio o problemu izbjeglica se kojim se Turska dosad sama nosila, što joj predstavlja ogroman gospodarski teret.

Međutim, kazao je da njegova zemlja nije mogla zatvoriti vrata izbjeglicama.

Samo u Istanbulu je pola milijuna izbjeglica iz Sirije, izjavio je. 'Međunarodna zajednica nema luksuz reći Turska će to riješiti sama'.

Slovenija, Grčka i Makedonija SLOŽNE: 'Potrebno je usporiti migracijski tok'

Teroristički napadi u Parizu doveli su svijet na 'novo raskrižje i sada se možda bolje razumijemo', rekao je Erdogan. Pritom je spomenuo nedavno održani summit G20 kazavši da je na njemu usvojena posebna izjava o ujedinjenosti u borbi protiv terorizma.

Rekavši da je dosad bilo jako zanemareno povezivanje sjevera i juga srednje Europe, istaknula je da se to sada mora ispraviti. 'Zajedno imamo ogromnu priliku osnažiti našu suradnju u korist cijele EU.' Erdogan je naglasio da vjera i nacionalnost nemaju ništa s terorizmom. 'Ne možemo... osuđivati nijednu vjeru.'

Pozvao je i islamske zemlje da se ujedine u borbi protiv takozvane Islamske države. 'Cijeli svijet mora surađivati u borbi protiv terorizma, jedna ili dvije zemlje same ne mogu postići ništa', rekao je.

Predsjednica Grabar Kitarović govorila je i o neformalnoj incijativi Jadran-Baltik-Crno more, čija je svrha jačanje srednjoeuropske suradnje na političkom, gospodarskom i sigurnosnom planu. Kazala je da je okupljanje zemalja s tog prostora 'snažan temelj za oslobađanje punog gospodarskog potencijala'.

Rekavši da je dosad bilo jako zanemareno povezivanje sjevera i juga srednje Europe, istaknula je da se to sada mora ispraviti. 'Zajedno imamo ogromnu priliku osnažiti našu suradnju u korist cijele EU.'

Sedmi Energetski i gospodarski summit Atlantskog vijeća, neovisnog 'think-tanka sa sjedištem u Washingtonu, ove se godine održava u Istanbulu na temu 'Izgradnja globalne stabilnosti i poslovna fleksibilnost u nestalnim vremenima'.

Summit je okupio gotovo 600 predstavnika iz više od 40 zemalja, među kojima dvadesetak ministara iz resora vanjske politike, energetike i gospodarstva te predstavnika privatnog sektora i civilnog društva.

Skup je usredotočen na proučavanje poslovnih prilika, gospodarstvo i energetiku te na geopolitičke izazove u regiji. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene