Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednica ide u Rusiju

Grabar-Kitarović sastat će se s Putinom i potpisati niz sporazuma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otputovat će idući tjedan u službeni posjet Rusiji i sastati se s predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi se potaknuli bilateralni odnosi koji su godinama zapušteni.

Predsjednica će tijekom posjeta obići tri grada: Soči, Moskvu i Sankt Peterburg. U srijedu će doputovati u Soči, rusko ljetovalište na Crnom moru, gdje će je ugostiti Putin u državnoj rezidenciji Bočarov Ručej.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Nevjerojatno Pogledajte koga je Rusija dodala na popis ekstremističkih i terorističkih organizacija Vladimir Putin tijekom govora u ruskoj državnoj Dumi Neimenovani neprijatelj Putin na sastanku s čelnicima Dume govorio o neuspjehu neprijatelja: "Nitko nikada nije uspio zastrašiti narod Rusije"

Ovo je prvi službeni posjet jednog hrvatskog predsjednika Ruskoj Federaciji od 2009. godine, a ključni mu je cilj je "novi zamah u odnosima koji su godinama zapušteni", doznaje se na Pantovčaku.

Putin je predsjedničin posjet Rusiji najavio prije deset dana u Moskvi prilikom primanja vjerodajnica novih veleposlanika, među kojima i hrvatskog Tončija Stanišića. Prethodno je Hrvatska dvije godine bila bez veleposlanika u Moskvi.

Putin je tom prigodom rekao, kako je prenio TASS, da "očekuje da će na predstojećim razgovorima biti postignuti sporazumi u političkom, ekonomskom i humanitarnom području, uključujući rješavanje pitanja vezanih za otvaranje ruskog znanstvenog i kulturnog centra u Zagrebu".

Teme razgovora

Kako se doznaje na Pantovčaku, Grabar-Kitarović će u razgovorima, uz bilateralna pitanja, poseban naglasak staviti na stabilnost jugoistoka Europe te na globalnu ulogu Ruske Federacije.

Hrvatska i Rusija imaju zajedničke interese u borbi protiv međunarodnog terorizma i svih oblika ekstremizama, kao i interes za stabilnost jugoistoka Europe.

Jedna od tema razgovora bit će situacija u Bosni i Hercegovini. Grabar-Kitarović je više puta izrazila zabrinutost procesima u BiH, posebice ističući zastoj u procesu pristupanju Europskoj uniji i NATO-u te zastoj u reformama. Kazala je i da u BiH ima tisuće radikaliziranih osoba koje predstavljaju potencijalnu sigurnosnu prijetnju na tragu islamskog terorizma, što je u toj zemlji izazvalo burne reakcije. I Hrvatska i Rusija se zalažu za jedinstvenu, suverenu, cjelovitu i stabilnu BiH i ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda, kažu na Pantovčaku.

Među temama razgovora svakako će biti Agrokor u koji su ruske banke, Sberbank i VTB, uložile veliki novac i očekuju povrat duga.

Ukrajinska kriza je također nezaobilazno pitanje, posebice nakon što je premijer Andrej Plenković ponudio Kijevu hrvatska iskustva u mirnoj reintegraciji okupiranih teritorija, što se Moskvi nikako nije svidjelo i izazvalo je dvije negativne reakcije ruskog ministarstva vanjskih poslova. Na Pantovčaku ističu da hrvatska vlada i predsjednica podržavaju punu provedbu sporazuma iz Minska i sve što se dogovori u okviru njega te da su hrvatska iskustva u mirnoj reintegraciji "dragocjena, ali mogu biti korisna samo ako se sve potpisnice minskog sporazuma za to zalažu".

I problem zagađenja u Slavonskom Brodu, za koje je odgovorna rafinerije u Bosanskom Brodu u vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft, naći će se na dnevnom redu, a velika je šansa da se postigne rješenje za to pitanje do kraja listopada, kažu izvori na Pantovčaku.

Nakon razgovora dvoje predsjednika bit će potpisan niz sporazuma, među kojima se ističu program suradnje ruskog i hrvatskog državnog odvjetništva i sporazum o kulturnoj suradnji.

Drugog dana službenog posjeta, u četvrtak, predsjednicu će u Moskvi primiti ruski premijer Dmitrij Medvedev, posjetit će poglavara Ruske Pravoslavne Crkve (RPC) Kirila te će se sastati s predsjednicom gornjeg doma ruskog parlamenta Valentinom Matvijenko.

Veliki interes za rusko-hrvatski poslovni forum

Središnji događaj drugog dana posjeta Grabar-Kitarović svakako će biti rusko-hrvatski poslovni forum za koji postoji veliki interes.

Izvori u uredu predsjednice kažu da se radi o najjačem gospodarskom izaslanstvu koje je dosad pratilo predsjednicu te da se od tog foruma očekuju konkretni rezultati. Na forum u Moskvu dolazi oko 150 predstavnika stotinjak hrvatskih tvrtki, a s ruske strane je dosad potvrđeno sudjelovanje 245 tvrtki.

Za medijsko praćenje tog događaja, na kojemu će se obratiti i predsjednica Grabar-Kitarović, prijavilo se više od 20 medijskih kuća.

U petak, zadnjeg dana posjeta Rusiji, predsjednica će održati predavanje na Ruskom ekonomskom sveučilištu G.V. Plehanov gdje će joj biti dodijeljen počasni doktorat.

Nakon toga putuje za Sankt Peterburg gdje će se sastati s guvernerom Georgijem Poltavčenkom, bliskim suradnikom predsjednika Putina i zagovornikom rusko-hrvatske suradnje.

U izaslanstvu koje sa sobom vodi predsjednica u Rusiju su, među ostalima, državna tajnica Zdravka Bušić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene