Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica u Australiji: ''Članstvo Hrvatske u EU pridonijelo je razvoju odnosa Hrvatske i Australije''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u utorak u glavnom gradu Australije Canberri s glavnim guvernerom Australije Peterom Cosgroveom, priopćeno je iz ureda predsjednice.

Kako je priopćeno, nakon srdačne dobrodošlice u Government Houseu Grabar-Kitarović je zahvalila domaćinu, australskom narodu i hrvatskoj zajednici u Australiji te je istaknula kako je počašćena biti prvom hrvatskom predsjednicom u državnom posjetu toj zemlji dvadeset i dvije godine nakon posjeta prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Predsjednica je australskom kolegi kazala kako je Hrvatska iznimno ponosna na australske Hrvate.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 7 Oglasio se na društvenim mrežama Milanović se ponovo obrušio na Ustavni sud: "Kolinda Grabar-Kitarović? Tumarala je po HDZ-ovim dernecima" Ilustracija aviona kompanije LATAM Let iz noćne more VIDEO Najmanje 50 putnika ozlijeđeno tijekom avionskog leta: Jedna osoba u teškom stanju prevezena u bolnicu

Naglasila je kako su Hrvatska i Australija dvije prijateljske države koje dijele zajedničke vrijednosti zapadnih demokracija, teže vladavini prava, poštivanju ljudskih prava i sloboda te rade na ostvarivanju održivog gospodarstva, istodobno brinući za okoliš i boreći se protiv klimatskih promjena.

Nadalje, kazala je kako obje zemlje stoje rame uz rame u Afganistanu i brane svoje države, ali isto tako i globalni mir i sigurnost.

Predsjednica je posebno naglasila kako je ova godina od osobitog značaja za obje države, jer se obilježava četvrt stoljeća od uspostave diplomatskih odnosa, koji svakim danom sve više jačaju, što je poticaj daljnjem razvijanju i unaprjeđivanju hrvatsko-australskih odnosa. „Članstvo Hrvatske u Europskoj uniji dodatno je pridonijelo razvoju odnosa dviju država i jačanju suradnje te je time omogućilo daljnji razvoj i suradnju“, kazala je.

Hrvatska nastoji pomagati hrvatskoj zajednici u Australiji u očuvanju hrvatske kulture i jezika. Njihova požrtvovnost u očuvanju nacionalnog identiteta i jačanju veza između dvaju naroda je izniman doprinos u učvršćivanju sveobuhvatnih hrvatsko-australskih odnosa.

U večernjim satima održan je prijam u hrvatskom veleposlanstvu u Canberri, a Grabar-Kitarović je rekla nazočnima kako je veliki dio svog dosadašnjeg mandata posvetila povezivanju iseljene i domovinske Hrvatske te kako to namjerava u buduće još intenzivnije činiti.

Hrvatsko se iseljeništvo, dodala je, mnogo puta dokazalo kao važan sudionik u izgradnji stabilnog društva u dinamičnom i zahtjevnom procesu našeg demokratskog i gospodarskog razvitka. "Tu više puta iskazanu odlučnost i spremnost na pomoć svojoj domovini ne smijemo zaboraviti i na tome smo vam duboko zahvalni", kazala je Grabar-Kitarović, kako se navodi u priopćenju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene