Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'I dalje vrlo slabi znakovi oporavka'

Kolinda Grabar Kitarović: Najopasnije je sada se opustiti, očekujući rast po inerciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u petak je ocijenila da se danas u Hrvatskoj vide prvi, izrazito blagi znakovi izlaska iz krize te upozorila da bi bilo najopasnije sada se opustiti, očekujući oporavak i rast po inerciji.

"Danas u Hrvatskoj vidimo prve, izrazito blage znakove mogućeg izlaska iz dugogodišnje krize i recesije. Ti su znakovi i dalje vrlo slabi, i u kombinaciji s daljnjim upozoravajućim ocjenama rejting agencija pokazuju kako bi bilo najopasnije da se sada opustimo, očekujući oporavak i rast vođen iracionalnom inercijom. Rast i razvoj EU i okolnih zemalja izvukli su nas iz recesije, ali je vidljivo kako mi svoje interne, sustavne probleme još nismo rješili i kako bismo opuštanjem stvorili nove temelje za nove krizne situacije u budućnosti", izjavila je Kolinda Grabar Kitarović na sastanku s gospodarstvenicima Splitsko-dalmatinske županije u HGK u Splitu.

Pročitajte i ovo Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala" Plan Splita - 1 Apartmanizacija stare jezge Hoće li se Split ugledati na Dubrovnik? "Sve se može regulirati i bez zabrana"

Istaknula je zadovoljstvo time što Splitsko-dalmatinska županija posljednjih godina bilježi sve bolje rezultate u turizmu, posebice grad Split.

'Split dosita postaje hit destinacija na globalnom turističkom tržištu. No, turizam i turistički uspjesi ne mogu biti temelji gospodarstva, oni ne bi smjeli biti glavni oslonac u gospodarstvu ni državnom, ni županija ili grada', napomenula je Grabar Kitarović.

Ustvrdila je da okosnica i oslonac razvoja trebaju ti izvozno orijentirana proizvodnja roba i usluga, s dugoročno održivim kvalitetnim radnim mjestima.

'Moram reći da sam doista otkrila par dragulja'

'Dobri turistički rezultati i rezultati naših turističkih tvrtki i hotelijera u tom smislu bi bili nadogradnja takvom kvalitetnom gospodarstvu županije i grada. Nedovoljna razvijenost ovog dijela gospodarstva pokazuje kako se samo na dobrim turističkim rezultatima ne može kvalitetno živjeti te kako se moramo usredotočiti na njegovo kvalitetnije oporavljanje i snažniji rast i razvoj', rekla je Grabar Kitarović.

Istaknula je i da je sa 12.000 tvrtki, koje zapošljavaju oko 80.000 radnika, ta županija po snazi odmah iza Grada Zagreba te da snažan značajan njihovih financijskih rezultata u prošloj godini, za 138,9 posto u odnosu na 2013., pokazuje da upravo poduzetnici predstavljaju zdravu, pokretačku snagu županije. No, rekla je i da je nezaposlenost i dalje velik problem u županiji te ustvrdila da je njegovo rješavanje ne treba tražiti u državi i državnom sektoru, već u poduzetnicima i privatnom sektoru.

Grabar-Kitarović najavila je da će gledišta i razmišljanja tamošnjih poduzetnika uvrstiti u dnevni red Gospodarskoga vijeća, kao dio rasprave o održivom razvoju RH s naglaskom na jedakomjernom razvoju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene