452593
452593
452593
452593
452593

Predsjednica kod kraljice - Zagrljaji, poljupci u obraz i drugi kontakti su izvan granica pristojnosti

  • , 06.10.2016., 07:31
  • Autor:
  • komentara

Ispred predsjednice je vrlo dinamičan vanjskopolitički tjedan.

 
 
 
 

Nakon obavljanja konzultacija s političkim strankama u ponedjeljak, u utorak će otputovati u Veliku Britaniju, gdje će imati audijenciju kod kraljice.

Nakon dvodnevnog boravka u Londonu, Predsjednica 13. i 14. listopada putuje u Bruxelles, gdje će razgovarati s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom te predsjednicima Europskog vijeća, Komisije i Parlamenta.

Predsjednica će u pratnji supruga Jakova posjetiti britansku kraljicu, Elizabetu drugu. S 90-godišnjom britanskom kraljicom hrvatska predsjednica razgovarat će 45 minuta. Doznajemo, neće biti riječi o Brexitu, već o općim temama svjetske politike.

''Svi su oni ljudi od krvi i mesa, mogu donijeti odluku da će skinuti kravate i da će kao svi mi napraviti određenu stvar, skinuti sakoe, uživati, ako je takvo vrijeme, ako je takva prigoda'', Kramarić.

''Nakon toga slijedi sastanak s premijerkom, na tom sastanku će se sigurno dotaknuti svih aktualnih tema, vezanih i uz sigurnosne izazove s kojima se Europa suočava, te Brexitom, ali i bilateralnim odnosima Hrvatske i Velike Britanije'', rekao je Luka Đurić, glasnogovornik Ureda Predsjednice Republike Hrvatske.

Susret s Kraljicom ima svoja pravila. Kraljici se prvo obraća uz izravan kontakt očiju s: "Vaše Veličanstvo", dalje u razgovoru s "Gospođo".

''Kraljici se može nakloniti, međutim naša Predsjednica je po rangu šefica države i ona ne treba raditi naklon, one su jednake u principu u ovom pravnom smislu, po rangu, a prvi gospodin? On će uz blagi naklon pozdraviti i rukovati se s Kraljicom'', pojasnio je Želimir Kramarić, bivši šef državnog protokola.

No treba imati na umu da član kraljevske obitelji prvi pruža ruku. Zagrljaji, poljupci u obraz i drugi kontakti izvan su granica pristojnosti.

''Kratke haljine, suknje, ne mogu biti u bojama koje su apsolutno neprimjerene, ali naravno postoji sloboda boja, ali vidmo da Kraljica, koja ima dugi dugi staž, kao krunjena glava oblači decentne duge haljine, kostime dosta živih boja, što se tiče boja one nisu ograničavajuće'', dodaje Kramarić.

A što će odjenuti za susret s Kraljicom, doznajemo, predsjednica će odlučiti sama. No, u izrazito svečanim prigodama, preporuča se da ''boje idu više k nekim tamnijim, decentnijim bojama, crnog, sivog, srebrnog, to su te boje koje se kombiniraju za vrlo, vrlo svečane prigode'', objašnjava Kramarić.

Ipak pri upoznavanju kraljevske obitelji najbolje je ne dodirivati ih i ne pribiližavati se previše njihovom osobnom prostoru, osim ako za to nemate jasan poziv.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se