Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susret s pravilima

Predsjednica kod kraljice - Zagrljaji, poljupci u obraz i drugi kontakti su izvan granica pristojnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ispred predsjednice je vrlo dinamičan vanjskopolitički tjedan.

Nakon obavljanja konzultacija s političkim strankama u ponedjeljak, u utorak će otputovati u Veliku Britaniju, gdje će imati audijenciju kod kraljice.

Pročitajte i ovo Američki vojni zrakoplovi na nosaču aviona Hutisti odgovorili raketama Napadi u Jemenu: Amerikanci i Britanci unišili tri podzemna skladišta oružja Kraljica i premijerka NAKON SMRTI KRALJICE Britanska premijerka: "Svi smo shrvani. Kraljica je bila kao stijena na kojoj je izgrađena moderna Britanija"

Nakon dvodnevnog boravka u Londonu, Predsjednica 13. i 14. listopada putuje u Bruxelles, gdje će razgovarati s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom te predsjednicima Europskog vijeća, Komisije i Parlamenta.

Predsjednica će u pratnji supruga Jakova posjetiti britansku kraljicu, Elizabetu drugu. S 90-godišnjom britanskom kraljicom hrvatska predsjednica razgovarat će 45 minuta. Doznajemo, neće biti riječi o Brexitu, već o općim temama svjetske politike.

''Svi su oni ljudi od krvi i mesa, mogu donijeti odluku da će skinuti kravate i da će kao svi mi napraviti određenu stvar, skinuti sakoe, uživati, ako je takvo vrijeme, ako je takva prigoda'', Kramarić. ''Nakon toga slijedi sastanak s premijerkom, na tom sastanku će se sigurno dotaknuti svih aktualnih tema, vezanih i uz sigurnosne izazove s kojima se Europa suočava, te Brexitom, ali i bilateralnim odnosima Hrvatske i Velike Britanije'', rekao je Luka Đurić, glasnogovornik Ureda Predsjednice Republike Hrvatske.

Susret s Kraljicom ima svoja pravila. Kraljici se prvo obraća uz izravan kontakt očiju s: "Vaše Veličanstvo", dalje u razgovoru s "Gospođo".

''Kraljici se može nakloniti, međutim naša Predsjednica je po rangu šefica države i ona ne treba raditi naklon, one su jednake u principu u ovom pravnom smislu, po rangu, a prvi gospodin? On će uz blagi naklon pozdraviti i rukovati se s Kraljicom'', pojasnio je Želimir Kramarić, bivši šef državnog protokola.

No treba imati na umu da član kraljevske obitelji prvi pruža ruku. Zagrljaji, poljupci u obraz i drugi kontakti izvan su granica pristojnosti.

''Kratke haljine, suknje, ne mogu biti u bojama koje su apsolutno neprimjerene, ali naravno postoji sloboda boja, ali vidmo da Kraljica, koja ima dugi dugi staž, kao krunjena glava oblači decentne duge haljine, kostime dosta živih boja, što se tiče boja one nisu ograničavajuće'', dodaje Kramarić.

A što će odjenuti za susret s Kraljicom, doznajemo, predsjednica će odlučiti sama. No, u izrazito svečanim prigodama, preporuča se da ''boje idu više k nekim tamnijim, decentnijim bojama, crnog, sivog, srebrnog, to su te boje koje se kombiniraju za vrlo, vrlo svečane prigode'', objašnjava Kramarić.

Ipak pri upoznavanju kraljevske obitelji najbolje je ne dodirivati ih i ne pribiližavati se previše njihovom osobnom prostoru, osim ako za to nemate jasan poziv.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene