Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Mimohod pobjednika"

Kolinda Grabar-Kitarović: "Dan obrane Pakraca treba ući u školske udžbenike"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Pakrac i Lipik.

U Pakracu se pridružila "Mimohodu pobjednika", položila vijenac na groblju kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima te nazočila obilježavanju 26. obljetnice početka Domovinskog rata u Pakracu.

Pročitajte i ovo Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala" Ilustracija Izvijestilo Ministarstvo branitelja Identificirano još šest osoba nestalih u Domovinskom ratu: "Obitelji će imati mjesto na kojem mogu zapaliti svijeću svojim najmilijima"

Sjećanje je to na dan kada su hrvatski policajci oslobodili policijsku postaju u Pakracu koju su zauzeli pobunjeni Srbi. To je prvi oružani sukob između hrvatskih i srpskih snaga u Domovinskom ratu.

"Dan obrane grada Pakraca treba ući u školske udžbenike kao početak Domovinskog rata. Napadom na Pakrac i Lipik veliksrspki agresor htio je prelomiti i slomiti Hrvatsku. Tu je doživio i prve poraze. Lipik je naš prvi oslobođen grad. Nadam se da će se naći rješenje da se braniteljima koji su sudjelovali u oslobođenju zapadne Slavonije dodijeli posebna medalja. 1991. je bila najteža i ključna ratna godina u kojoj smo obranili Hrvatsku i udarili temelje pobjedničkoj hrvatskoj vojsci", kazala je predsjednica.

"Neću stoga dopusiti da se istina izvrće, da se blati i omaložava Domovinski rat niti da se u njega uvlače metastaze iz 2. svjetskog rata. Da se ustaški režim i antifašistički pokret koriste za sijanje nesloge. Treba li podsjećati da su i u tom ratu četnici počinili jezive zločine nad našim narodom. O tom razdoblju naše povijesti o uzrocima te tragedije o svim žrtvama i stradanjima treba utvrditi punu istinu, ali u slobodnoj i neovisnoj državi nisu nam potrebne podjele koje su nas skupo stajale", poručila je predsjednica Republike.

Na obilježavanju je i ministar branitelja Tomislav Medved koji je i sam sudjelovao u toj akciji.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene