Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak u školske klupe

Koliko zapravo roditelje stoji početak školske godine?

Školski pribor i torba osnovne su potrepštine svakog školarca
Školski pribor i torba osnovne su potrepštine svakog školarca Foto: Getty Images
Početak nove školske godine važan je i za svakog školarca i za roditelje. Odjeća, obuća, školska torba i pribor samo su neke od stvari koje svako dijete treba imati kako bi moglo započeti svoju školsku godinu.

Dok će se za mnoge školarce školsko zvono prvi put oglasiti 9. rujna, ono će za druge značiti povratak u školske klupe. Potonji već možda imaju ponešto školske opreme od prošle godine, no velik je broj onih koji se za to tek pripremaju. Provjerili smo koliki će njihov izdatak biti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Golemi troškovi Šok za roditelje! Pogledajte koliko vam je novca potrebno za opremu osnovca Poskupio školski pribor Tko će i kako sve ovo platiti? Uskoro počinje škola, roditelji užasnuti cijenama: Pogledajte koliko košta najjeftinija, a koliko najskuplja varijanta školskog pribora

Školski pribor i oprema

Odlazak na prvi roditeljski sastanak na kojem učiteljica govori što sve vašem djetetu treba od pribora za školu, za svakog roditelja znači da će morati zaviriti malo dublje u svoj džep. Osim školske torbe čije se cijene kreću od 150 do 900 kuna, tu su i pernica, bilježnice, olovke, bojice, vodene boje, škare, mape za likovni itd.

Školski pribor i torba osnovne su potrepštine svakog školarca Cijene školskih torbi kreću se od 150 do 900 kuna Foto: Getty Images

U školsku opremu svakako možemo ubrojiti i radne bilježnice. Iako su pojedine jedinice lokalne samouprave izdvojile sredstva za svoje školarce, mnoge županije ipak nisu uspjele to napraviti. Zbog toga, ovisno o razredu koji dijete pohađa te u kojoj se županiji ono nalazi, radne bilježnice bez kojih dijete ne može normalno pohađati nastavu mogu roditelje stajati i do 600 kuna.

Malo je reći kako se cifre školske opreme i pribora mogu popesti do vrtoglavih 2000 kuna po djetetu. Naravno, mnogo toga ovisi o tome za koju ćete se torbu odlučiti, koliko ćete bilježnica nabaviti s obzirom na broj predmeta koje dijete sluša te u kojem dijelu države živite.

Odjeća i obuća

Iako se proces rasta s vremenom usporava, dijete ipak odrasta, i fizički i psihički, što znači da će obnova garderobe svakako biti jedna od stavki s kojom ćete se morati susresti bez obzira na to kreće li dijete u školu ili ne. Prošlogodišnji jesenski komadi u većini slučajeva, poslije dugog toplog ljeta, neće im pristajati, pa i na taj dodatni izdatak roditelji moraju biti spremni.

Djeca svoj stil formiraju već od najranije dobi, tako da će do trenutka kada kreću u školu ili se u nju vraćaju oni točno znati kako žele izgledati. Početak školske godine znači i početak nečega novog i uzbudljivog i zbog toga žele izgledati najbolje što mogu. Traperice, majice, veste, jakne. Iznos tih komada može se popeti i do nekoliko stotina kuna.

Školski pribor i torba osnovne su potrepštine svakog školarca Odjeća i obuća za tjelesni može iznositi i do nekoliko stotina kuna Foto: Getty Images

Osim odjeće i obuće koju će dijete nositi svakodnevno, treba misliti i na opremu za tjelesni. To se najčešće odnosi na tenisice za dvoranu te trenirku u kojoj će dijete vježbati. Tenisice renomiranih brendova kreću se od 300 kuna pa nadalje, dok će gornji i donji dio trenirke iznositi više od 500 kuna. Želite li proći nešto jeftinije, trenirka se po povoljnijim cijenama može pronaći u high street trgovinama.

Neizostavan su dio školske opreme i papuče koje svaki osnovnoškolac treba posjedovati. Kako dijete u njima prvodi nekoliko sati, roditelji se često odlučuju na kvalitetnije s kožnim, anatomskim uloškom. Njihova cijena ide do 180 kuna, dok obične platnene papuče iznose oko 80 kuna.

Obnova sobe

Prijelaz iz vrtićke dobi u školarca za dijete je velik korak koji nosi velike promjene. Kako dijete odrasta, njegova soba postaje mjesto u kojem se nastoji izraziti i razviti svoj identitet. Svaki roditelj stoga želi svojem djetetu olakšali taj prijelaz ili ga motivirati za povratak u školske klupe i stvoriti ozračje pogodno za učenje. Oni većeg imovinskog statusa možda će se odlučiti na renoviraciju cijele sobe, dok će drugi postojeću sobu nadopuniti radnim stolom i pokojim detaljem.

Školski pribor i torba osnovne su potrepštine svakog školarca Djetetu treba stvoriti ozračje pogodno za učenje Foto: Getty Images

Cijena dječjeg radnog stola kreće se od 250 kuna za manji stol pa sve do 1500 kuna za veći radni stol s ladicama i policama u kojima se mogu držati knjige i ostali školski pribor, dok se cijena dječje radne stolice kreće od 250 do 750 kuna. Ne treba govoriti kako troškovi za uređenje sobe mogu dosegnuti i veće iznose.

S obzirom na to da je prosječna mjesečna plaća na razini države oko 6000 kuna, takvi troškovi mogu opteretiti kućni budžet. Zbog toga banke u ovo doba pripremaju jednostavnije i brže nenamjenske kredite poput Addiko Blic kredita. Uz tu dodatnu potporu vašem kućnom budžetu početak školske godine mogao bi početi bez dodatnog stresa.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene