447783
447783
447783
447783
447783

KOLIKO SU SLIČNI? Usporedili smo odgovore SDP-a i Mosta na naših 30 pitanja

  • , 24.08.2016., 19:54
  • Autor:
  • komentara

Političke opcije Mosta i SDP-a odgovorile su na 30 pitanja naše aplikacije 'Gdje sam 2016.?', a mi smo analizirali njihove odgovore.

 
 
 
 
Usporedba Most-a i SDP-a (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Usporedba Most-a i SDP-a (Foto: Dnevnik.hr) - 4

Na prošlim izborima skoro su se dogovorili oko koaliranja, a onda je MOST u zadnji trenutak pretrčao suprotnoj političkoj opciji. Ni u ovoj kampanji SDP ne želi zatvoriti vrata mogućoj suradnji s Mostom. Usporedili smo odgovore ovih dviju stranaka iz naše aplikacije Gdje sam 2016. i otkrivamo vam koliko su slične i je li suradnja moguća.

Prije manje od godinu dana Zoran Milanović pristao je na skoro sve uvjete MOSTA, zato ne čudi zašto i danas te dvije opcije dijele mnogo zajedničkih stavova. Slažu se oko pitanja o kojima HDZ i MOST misle drugačije.

Hrvatska ne treba žuriti s uvođenjem eura, misle obje opcije (10/10). Slažu se i oko potrebe smanjivanja doprinosa na plaće (10/10), jednako su protiv HDZ-ova obećanja o 1000 eura za bebe (10/10). Na istoj, a ujedno suprotnoj strani od HDZ-a, su i sa stavom za potrebnim otpuštanjima u državnoj službi (6/7). U javnim bi tvrtkama obje opcije radije stručne, a ne političke kadrove (9/10).

Istospolne zajednice stavile su ove dvije opcije dijelom na istu ideološku stranu.

Iako SDP čvrstom desetkom stoji uz prava istospolnih zajednica, MOST je skromnom šesticom, za razliku od HDZ-a, rekao DA izjednačavanju prava istospolnih zajednica s pravima ostalih.(10/6)

Mala, ali ipak znakovita razlika između SDP-a i MOSTA postoji oko takozvane „crkvene“ teme.
SDP se graničnom peticom izjasnio protiv revidiranja ugovora s Vatikanom dok je MOST ocjenom 6 ipak stao na stranu rijetkih poltičkih opcija koje otvoreno izjavljuju da su za revidiranje ugovora s Vatikanom

Dio svjetonazorskih pitanja radi jaču razliku između SDP-a i MOSTA koji se, preko njih, približava HDZ-u.

Da je pobačaj osobni izbor i pravo čvrsto misli SDP ali ne i MOST (10/4). Dok SDP ne bi čekao s postavljanjem ćiriličnih natpisa u Vukovaru, MOST je jasnog stava da treba pričekati (2/8). Prava branitelja čine najveću razliku. MOST bi, kao i HDZ, prava branitelja definirao ustavom, a SDP je decidiran da to ne treba učiniti (1/10).

Srednjoškolci i radnici također su na suprotne strane stavili ove dvije opcije.
Za razliku od SDP-a koji čvrstom desetkom smatra da treba olakšati kažnjavanje poslodavaca koji ne plaćaju radnike, MOST se trojkom izjasnio protiv toga (10/3).

Da prijevoz srednjoškolaca ne treba biti besplatan svima bez obzira na imovinski cenzus, izjasnio se MOST graničnom peticom dok je SDP za besplatan prijevoz ocjenom 7, što može značiti da bi imali neke uvjete.

Građanima bi MOST olakšao smanjenjem PDV-a u iduće dvije godine baš kao i HDZ dok je SDP graničnom ocjenom 5 potvrdio programski plan djelomičnog smanjenja PDV-a.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se