Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Koliko ste puta tražili drugo mišljenje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napravili smo veliko istraživanje: Trećina Hrvata provjerava svoju prvotnu dijagnozu kod drugih liječnika, no u gotovo 50 posto slučajeva, drugo liječničko mišljenje znatno se razlikuje od prvoga. To je pokazalo istraživanje koje je agencija Ipsos Puls napravila za Provjereno.

Svaki liječnik, prema zakonu o zaštiti prava pacijenata, trebao bi Vam pružiti mogućnost da sa svojim nalazima odete u drugu bolnicu, no rijetko koji to čini. Prema našem istraživanju 34 cijela 1 posto hrvatskih pacijenata nakon prvog liječnika, obratila se drugome. Čak 65 cijelih 9 posto nije nikad zatražilo drugo liječničko mišljenje. Od ispitanika koji su zatražili drugo mišljenje, u samo 22 cijela 2 posto dijagnoza prvo i drugo liječničko mišljenje bilo je potpuno isto.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

Podatak koji najviše plijeni pozornost je da se u gotovo 50 posto slučajeva drugo mišljenje dosta razlikovalo ili bilo u potpunosti različito. Liječnik Josip Jelić, član hrvatske liječničke komore priznaje 'Drugo mišljenje je na neki način zanemareno, zanemareno kao mogućnost od strane pacijenata, a sa nekom određenom rezervom i liječnici imaju odnos prema zahtjevu za drugim mišljenjem'.

'Najbolje vam je da ništa ne mislite'

Gordana Kuterovac Jaogdić, kojoj je prije dvije godine dijagnosticiran rak dojke, nije se prepustila prvom mišljenju. Zasad put prema njezinom potpunom ozdravljenju teče uspješno. 'Pa oni su rekli možete vi potražiti drugo mišljenje ali to će Vam sigurno biti to, kao gledajte šta vi toliko razmišljate, šta vi sada tu tražite, čitate, najbolje da se Vi prepustite našem redovitom postupku, najbolje Vam je da ništa ne mislite.'

Također ističe 'Vrlo često onkolozi govore, nemojte slušati druge pacijente, svaki tumor je drugačiji, svaka osoba je drugačija, ali s druge strane kad liječe i kad donose dijagnoze, vrlo su često oni ti koji sve stavljaju u ladice, odnosno, vrlo lako će vas staviti u neke kategorije i po protokolima uobičajenim skloni su razmišljati o protokolima, a ne Vas pogledati i razmisliti i ono baš udubiti se u Vaš slučaj'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene