Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klimatske promjene potresaju Zemlju

Koliko se klima uistinu promijenila?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrućine koje vladaju možda vam se čine uobičajene za kolovoz, ali nisu! Paklene vrućine na sjevernoj zemljinoj hemisferi ne popuštaju. S druge strane, u Moskvi je izmjereno 15 stupnjeva, najniža kolovoška temperatura u posljednjih 35 godina.

Znate li kojom se brzinom led topi na Arktiku? U samo jednom danu otopi se oko 100 tisuća četvornih leda, što je površina gotovo dvostruko veća od Hrvatske. Stručnjaci procjenjuju da će do kraja kolovoza ledena površina na sjevernom polu biti najmanja dosad.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Ako zima ne ugrize..." Dugoročna prognoza za zimu: Meteorolog otkriva što nas čeka za Božić i Novu godinu, kada će biti najhladnije i hoće li pasti snijeg Ilustracija Vremenska prognoza Od snijega do sunca, uz maglu i nešto kiše: Vrijeme je varljivo, do kada tako? Detalje otkriva meteorolog Dnevnika Nove TV

Kako se led topi raste razina i temperatura oceana. Istovremeno padaju vodostaji rijeka. Savu na nekim mjestima gotovo da možete prešetati. Rekordno je niska. U posljednjih 30-ak godina prosječni je vodostaj pao između 50 i 100 centimetara. Trenutni vodostaji niži su za pola metra do gotovo 5 metara.

>> 'Globalni klima uređaj' postiže mračne rekorde

'U nekoliko zadnjih ljetnih razdoblja je došlo do priličnog porasta temperature. Što ne znači da u idućih možda nekoliko ljeta neće doći do određenog pada temperature zraka, ali teško je to predvidjeti', rekao je klimatolog Krešo Pandžić.

Svake sezone temperature zraka sve su više. Ekstremnom kolovozu prethodio je i rekordno topao srpanj. Temperature su više za 2 do 3 stupnja u odnosu na mjerenja proteklih 60 godina. Najveća razlika zabilježena je u Slavonskom Brodu. Ekstremne suše pogodile su cijelu Hrvatsku.

'Suše su se u ovom području, osobito panonskim nizinama, javljale, možda, svakih 2 do 5 godina, a sad je to očigledno češće', kaže Pandžić.

Ni vjetrovi nisu što su nekad bili. Vlažni zrak s Atlantika sve teže prelazi Alpe. Sprečavaju ga snažne jugozapadne struje iz Afrike. Posljedica su poplave u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj. U Hrvatskoj su za to vrijeme suše. Nastavi li se ovakav trend klimatolozi očekuju da će do početka 22. stoljeća ledeni pokrov na sjevernom polu potpuno nestati.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene