Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još jedna afera u HŽ-u

Koliko je novca u HŽ-u uzalud potrošeno?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova afera u Hrvatskim željeznicama. Nakon krađe novca i nepravilnog posipanja pruge koje je uzrokovalo tešku nesreću, otkriveno je kako je tvrtka potrošila milijune eura na mobilni sustav naplate karata koji nikad nije profunkcionirao.

Još 2003. Uprava HŽ-a na čelu s Marijanom Drempetićem naručila je od tvrtke umirovljenog generala Krstičevića 800 aparata za mobilnu naplatu karata. Platili su ih 3,5 milijuna eura. Pet godina je prošlo, aparata u vlakovima nema. Četiri Uprave je od tada HŽ promjenio, ova zadnja objašnjava da su kupljeni aparati bez odgovarajućeg softvera te da nisu imali dovoljno informatičara da to riješe. 'U to vrijeme smo imali odljev stručnog kadra programera, a to je po našem mišljenju jedan od ključnih razloga zbog čega se je dugo vremena potrošili i zbog čega nisu ti uređaji stavljeni u potpunu funkciju', rekao je Josip Stanković, član Uprave HŽ-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak suđenja u aferi HŽ-a Biserka Robić: Sarićev iskaz je lažan Slika nije dostupna Nakon godinu i pol dana Na slobodi: Kobak i Robić pušteni iz istražnog zatvora

>> Odvjetništvo radi na slučaju nabave uređaja u HŽ-u

Zanimljivo je kako je kupljeno 800 uređaja, a HŽ ima samo 526 konduktera. Uprava kaže kako je ostalih 200-tinjak uzeto za prodaju karata na manjim kolodvorima. No osim 3,5 milijuna eura veliki novac je potrošen i na tiskarske strojeve, mobilnu mrežu i troškove osoblja. Neki procjenjuju da je za sustav koji ne radi potrošeno ukupno deset milijuna eura, a HŽ kaže 3,5 milijuna za aparate, a za ostalo samo 300.000 eura. Uz milijune kuna koji su potrošeni na same uređaje ogroman novac potrošen je na izgradnju odašiljača uz prugu koji su trebali služiti za bežičnu komunikaciju mobilnih uređaja sa cjelim sustavom.

Uređaji su navodno imali slabe baterije, krivo su printali riječi i broj karata, nije se mogla uspostaviti veza s blagajnom, od 100 testiranih, radilo ih je samo šest. 'Četiri uprave su već promijenjene od 2004., i pitate se koja je bila gora. Četiri uprave su izmijenili uvijek zbog kriminala', rekao je Slavko Linić. Nova Uprava poručuje da uređaji kupljeni prije pet godina, već za šet mjeseci mogu stvarno biti u funkciji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene