Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Indeks otvorenosti proračuna

Koliko je hrvatski proračun transparentan građanima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po dostupnosti podataka iz proračuna javnosti, Hrvatska zauzima gornji dio svjetske ljestvice.

To pokazuje svjetsko istraživanje u kojem je maksimalni broj mogućih bodova 100. Na vrhu transparentnosti proračuna su Novi Zeland, Južna Afrika, Ujedinjeno Kraljevstvo i Švedska.

Pročitajte i ovo Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019. Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a

Otvorenost državnog proračuna označava mogućnost pristupa građana jednostavnim, razumljivim i pravovremenim proračunskim informacijama središnje države. Hrvatska je dobila 61 bod i smjestila se između Portugala i Meksika. Dok samo dno ljestvice otvorenosti proraračuna za javnost drže Ekvatorska Gvineja, Katar i Mijanmar s nula bodova.

'Proračunska transparentnost je usko povezana i s ostvarivanjem višeg kreditnoga rejtinga zemlje i privlačenjem ulaganja s poboljšanjem fiskalne discipline pa smanjenjem duga i deficita, efikasnošću javnih rashoda i smanjenjem korupcije', kazala je Katarina Ott, ravnateljica Instituta za javne financije.

>> Ekonomske slobode u Hrvatskoj? Od nas su bolji Bocvana, Gana, Ruanda...
 
IBP je Indeks otvorenosti proračuna, a za 2012. godinu je izračunat za 100 država na temelju podataka iz 2010. i 2011. godine. Indeks otvorenosti proračuna je jedini neovisan i međunarodno usporediv pokazatelj, kojim se od 2006., svake dvije godine, mjeri i prati proračunska otvorenost u velikom broju država.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene