Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokladni utorak

Kokošuteš ili udaranje pijetla - pokladni običaj u baranjskom Vardarcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pokladni je utorak. Veselo je diljem Hrvatske. Stanovnici baranjskog Vardarca njeguju mađarski pokladni običaj kokošuteš ili u prijevodu udaranje pijetla. Nestašni mladići maskirani u pijetlove obilaze selo pri tom zadirkujući djevojke i žene...

Vesela karavana krenula je kroz selo. Nestašni pijetlovi su u akciji. Kući ne idu praznih ruku. Ako su se djevojkama svidjeli, za nagradu dobijaju kokošje jaje. 'Jaja se dobivaju zato jer se kuha dolje iš-paprikaš. Od jaja se napravi tijesto za taj paprikaš i krofne se prave od jaja', pojašnjava Robert Molnar iz Vardarca.

Pročitajte i ovo Turisti sve više odlaze u Slavoniju - 2 Novi rekordi Obaraju se rekordi: Ova hrvatska regija ima onaj X faktor koji turisti cijene, a i cijene su pristupačne Divljač uništava usjeve, ilustracija - 1 Problemi s divljači Baranjci se bore s golemim štetama: "Odgrizu glavu dok je mlado, sočno i poslije od toga nema ništa"

Jaje je na dar. Za sve ostalo u paprikašu moraju se malo više namučiti. 'Trebali bi ići u dvorište da mi ukradu pijetla, ali ja sam njih preduhitrila, izađem van da mi ne bi ukrali pijetla, pa bi tog pijetla navečer kuhali', kaže domaćica Elizabeta Boćkaj.

>> Dubrovčani se natjecali u pripremi šporkih makarula

U veseloj povorci na baranjskoj cesti i čamac. Na čamcu vatra. 'Zato da istjeramo zimu i da dođe proljeće. A čamac je da ne bude poplava ove godine', kaže Laslo Balog iz Vardarca.

Vardarac je jedinstven u Hrvatskoj upravo po kokošutešu. 'To je kod nas preraslo iz jednog mjesnog običaja u veliko druženje, gdje nam dolaze gosti iz Mađarske, Hravatske, Rumunjske, Vojvodine', kaže predsjednik Mjesnog odbora Vardarac Žolt Micheli.

Sve te goste treba i nahraniti. Na sreću, skupili su pijetlovi dosta jaja. Katica, Elizabeta i Marija čitav dan mijese i peku krofne. 'Tri tisuće. - Puno je to posla? - Boga mi je, od jutra', kaže kuharica Katica Peter.

Uz vruću i slatku krofnu, tko se ne bi prepustio karnevalu...

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene