Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Koju radnu snagu Hrvatska sve uvozi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da je Hrvatska zemlja apsurda, pokazuje i sljedeća priča: Imamo više od 340 tisuća nezaposlenih, ali i potrebu za uvozom radne snage!

Vlada je donijela kvote za izdavanje radnih dozvola strancima, među brojnim zanimanjima su maseri, piloti, ali i radnici u brodogradnji. U Hrvatskoj je 530 nezaposlenih vozača teretnih vozila, i njih uvozimo, jer naši, navodno, ne žele voziti u Sibir.

Pročitajte i ovo Katarina Peović Zamjera i liberalima i desničarima Katarina Peović oštro iz Sabora: "Domaći i strani radnici u konkurentskoj su poziciji isključivo zbog cijene radne snage" Slika nije dostupna Kritika Vladi Mrsić: Izmjene zakona o strancima otvaraju vrata uvozu jeftine radne snage

>> Nezaposlenih 334.351, lošije je bilo samo 2003. godine...

U ovoj godini zaposlit ćemo 271 stranog elektrozavarivača u brodogradnji. Na našoj burzi rada ima ih 206, no čini se nisu dovoljno dobri. Bez stranih radnika hrvatski brodograditelji neće moći obaviti ugovorene poslove, stoji u odluci koju je donijela Vlada o kvoti radnih dozvola za strance. 'Od strane HZZ-a predloženo je da se paralelno provodi stručno osposobljavanje za sva zanimanja koja trebaju Hrvatska brodogradilišta i to uz njihovu punu suradnju', rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Ukupno 3.998 dozvola bit će izdano strancima. Posao će dobiti u raznim sektorima od masera, puhača stakla, do pilota. Ograničenje stranih radnika najveće je u građevini, samo četiri geobušača. 'S obzirom da je preko 30 tisuća ljudi nezaposleno u tom sektoru stalo se na stanovište da se ne dozvoli više od 4 dozvole', istaknuo je Mrsić.

'Većina radne snage, odnosno građana Hrvatske spremna je preseliti se i u druge krajeve hrvatske, izvan svog mjesta stanovanja, i u inozemstvo', kaže Martina Lovrić s portala Moj posao. No ipak nisu spremni na sve. Uvozimo i vozače teretnih vozila u međunarodnom prijevozu. 'U Hrvatskoj nije bilo kandidata koji su željeli voziti na tim specifičnim rutama, to su rute u Sibiru, još i dalje', rekao je Mrsić.

Dobra vijest za radnike u ugostiteljstvu i turizmu. Vlada se potrudila i u tom sektoru ograničiti broj dozvola. Upitna ostaje još samo kvaliteta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene