Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriveni detalji

Koji državnici dolaze, a koji se neće pojaviti na proslavi ulaska u EU?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na konferenciji za novinare u Banskim dvorima otkriveni su detalji proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju te koliko će visokih uzvanika iz stranih zemalja biti prisutno na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Predsjednik radne skupine za obilježavanje pristupanja Hrvatske Europskoj uniji Tomislav Saucha pozvao je u petak građane da se u što većem broju odazovu na svečanu proslavu ulaska Hrvatske u Europsku uniju na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića u nedjelju.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Slika nije dostupna Bio i na okruglom stolu Vujčić zvonjavom dao znak za početak trgovanja na Frankfurtskoj burzi

'Ja bih kao predsjednik ove radne skupine, glavni organizator... uputio poziv svima da dođu. Trg je maksimalno otvoren, cijela koncepcija je napravljena tako da što više ljudi mogu biti sastavni dio ove proslave i naravno da nam je svima u interesu, da nam je cilj da Trg bude zaista pun i da svi zajedno proslavimo taj trenutak', rekao je Saucha na zajedničkoj konferenciji za novinare s koordinatorom umjetničkog dijela programa Berislavom Šipušom i redateljicom središnjeg dijela svečanosti na Trgu bana Josipa Jelačića Dorom Ruždjak Podolski.

>> VIDEO Svi osim jedne članice Europske komisije zaželjeli Hrvatskoj dobrodošlicu

Prema vjerojatno završnom popisu, na proslavi će nazočiti 15 predsjednika država, tri predsjednika parlamenata, 13 predsjednika vlada, 12 prvih potpredsjednika vlada, sedam ministara vanjskih poslova i na ostalim razinama 20 visokih gostiju. Ukupni broj stranih gostiju do sada je 170, rekao je Saucha.

Na prošloj tiskovnoj konferenciji o svečanosti obilježavanja ulaska Hrvatske u EU svoj dolazak još nisu bile potvrdile Velika Britanija, Francuska i Turska. Sada je poznato da će Veliku Britaniju predstavljati zamjenik premijera Nick Clegg, Francusku ministar zadužen za europske poslove u ministarstvu vanjskih poslova Thierry Repentin, a Tursku ministar europskih poslova i glavni turski pregovarač Egeman Bagis.

Kao poseban gost premijera Zorana Milanovića doći će budući albanski premijer Edi Rama, čije je lijeva koalicija uvjerljivo pobijedila na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Albaniji, i on će nazočiti svečanoj večeri i proslavi na Trgu bana Josipa Jelačića, kazao je Saucha.

Iz institucija Europske unije među ostalima dolaze predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Na središnjoj proslavi iz zemalja EU očekuju se predsjednici Grčke, Italije, Litve, Cipra, Češke, Slovenije i premijeri Portugala, Poljske, Latvije, Mađarske, Belgije, Slovačke, Malte te austrijski kancelar.

Kada su u pitanju zemlje jugoistočne Europe, one će na svečanosti biti zastupljene na razini predsjednika, premijera, potpredsjednika vlade i ministara vanjskih poslova. Svoj su dolazak potvrdili i srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić i predsjednica Kosova Atifeta Jahjaga.

Proslavi će također nazočiti posebni izaslanik pape Franje kardinal Giovanni Lajolo, zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a Philip Reeker i kanadska ministrica rada Lisa Raitt.

Prvi gosti počinju dolaziti već u subotu, najavljeno je na tiskovnoj konferenciji.

Na pitanje novinara je li njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila svoj dolazak pa ga onda otkazala ili ga uopće nije potvrdila, Saucha nije želio odgovoriti. 'O tome je sinoć govorila, koliko sam upoznat, sama kancelarka, danas je o tome govorio premijer, tako da ja ne bih zaista to ni na koji način komentirao', kazao je on.

Na tiskovnoj konferenciji govorili su i Šipuš i Ruždjak Podolski. Šipuš je rekao da je zamišljeno da to bude 'program koji bi prikazao Hrvatsku kao jednu suvremenu mladu zemlju spremnu da se i politički sada pojavi u Europskoj uniji, ali koja je i kulturom i tradicijom i umjetnošću već odavno u tom prostoru. Zato smo i razmišljali o tako jednom programu koji bi sadržavo i baštinske i tradicijske elemente, ali i suvremenost.'

Ruždjak Podolski je govorila o detaljima programa u kojemu ukupno sudjeluje ukupno 681 izvođač. Zanimljivo je da je za proslavu akreditiran jednak broj novinara, 681. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene