Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Edukativna kapmanja

Koje su osnovne značajke sukoba interesa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Transparency International Hrvatske pokrenuo je edukativnu kampanju 'Kako izbjeći sukob interesa' kojom građane i lokalne dužnosnike izabrane na posljednjim izborima žele pobliže upoznati s osnovnim značajkama Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

'Riječ je o Zakonu koji je jedan od temeljnih u suzbijanju korupcije. No, kako se u šest godina od donošenja više puta mijenjao, o njemu još nismo dobili povratnu informaciju od građana ili dužnosnika na koje se odnosi', kazao je predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović na današnjoj konferenciji za novinare. Uz internet stranicu www.sukobinteresa.net i tiskanu brošuru TIH će u sklopu kampanje održati niz predavanja te provesti istraživanje kojim želi utvrditi stav lokalnih dužnosnika o pojedinim odredbama Zakona.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednik štedi 'Došao sam u Loru jer ne želim trošiti novac na hotele' Slika nije dostupna TIH: Hrvatska s ocjenom 4,4 na indeksu percepcije korupcije nastavlja pozitivan trend

Tko najčešće krši zakon?

'Predavanja će se najprije održati u regionalnim centrima, a prikupljaju se sredstva kako bi se organizirala i u svim županijskim središtima', kazao je Petrović. Dodao je da je za projekt do sada osigurano gotovo 140.000 kuna, koliko je doniralo norveško veleposlanstvo.

Prema podacima TIH-a, Zakon o sprječavanju sukoba interesa najčešće su kršili dužnosnici koji nakon dolaska na vlast u zakonom propisanom roku nisu prenijeli udjele u svojim tvrtkama ili su tijekom obnašanja dužnosti pogodovali članovima svojih obitelji. Veliki problem su i netočno ispunjene imovinske kartice, no kao jedina sankcija do sada je zabilježeno objavljivanje nepravilnosti u službenom glasilu, upozoravaju u TIH-u. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene