Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što misle muškarci

Koja je najvažnija uloga žene?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podaci nedavnog istraživanja provedenog u Hrvatskoj pokazuju da 36 posto muškaraca još uvijek misli da je najvažnija uloga žene briga o kući i kuhanje za obitelj.

Njih 20 posto smatra da bi trebali imati posljednju riječ u kući kod donošenja odluka, trećina se slaže da je ravnopravnost između žena i muškaraca otišla predaleko, a više od jedne trećine muškaraca bilo je nasilno prema partnerici.

Istraživanje je proveo Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) na uzorku od 1500 muškaraca i 505 žena u dobi od 18 do 68 godina, a rezultate je na današnjem otvaranju konferencije ‘Maske i maskuliniteti - rad s mladićima na nenasilju, rodnoj ravnopravnosti i zdravlju’ predstavila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, ocijenivši ih zabrinjavajućima.

‘Još uvijek prevladava mišljenje da je zalaganje za ravnopravnost spolova ženska tema, koja se tiče samo žena i nema nikakvu važnost i značaj kakvu imaju druge društvene teme’, upozorila je Ljubičić.

Pročitajte i ovo Prosvjed ispred Informera INTERVJU SA SILOVATELJEM VIDEO ''Vama je žena majka, vama je žena kći'': Govor djevojke s prosvjeda od kojeg boli svaka kost Slika nije dostupna Jesu li doista ravnopravne? Evo kako je danas biti žena u Hrvatskoj!

>> Žene na selu rade i do 20 sati na dan, a često su i zlostavljane

Smatra da postoji preveliki postotak muškaraca koji su pratrijarhalnih stavova i koji predstavljaju prepreku u ostvarivanju ravnopravnosti spolova, iako, naglasila je, neka recentna istraživanja pokazuju da muškarci načelno podržavaju rodnu ravnopravnost i to u natpolovičnoj većini.

‘Muškarci koji zastupaju ravnopravne stavove su manje skloni nasilju, više sudjeluju u rasporedu kućanskih poslova i brigi o djeci, manje su skloni homofobnim stavovima’ ustvrdila je Ljubičić te dodala da stavovi mlađih obrazovanih muškaraca pokazuju da se stvari ipak mijenjaju u pravcu rodne ravnopravnosti.

Cilj konferencije je naglasiti važnost rada s mladićima na dekonstrukciji negativnih modela maskuliniteta koji dovode do toga da se oni ne uključuju u društvo, koriste nasilje, ne poštuju djevojke i žene te se ne brinu o zdravlju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene