Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dojava policiji

Kod Poreča viđen kit od 10 metara?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U moru kraj Poreča, točnije dvije nautičke milje od obale Červar Porta uočen je desetmetarski kit. Golemog sisavca vidio je jedan ronilac i odmah obavijestio Županijski centar 112.

Iako nisu stalni stanovnici Jadrana, kitovi koji godišnje prevale i do 25 tisuća kilometara znaju zalutati i u naše more.

Pročitajte i ovo Filip Krivak POKROVITELJ ADDIKO Zaroni i aplikacije: Upoznajte ronioca Filipa sa zanimljivim poslom za koji nikada ne biste pogodili da ga radi Grbavi kit spasio je od morskog psa VIDEO Nevjerojatan susret s kitom: "Došao je ravno do mene i počeo me gurati glavom. Bila sam prestravljena..."

Zasad nije utvrđeno o kojoj je vrsti riječ, no stručnjaci tvrde kako nema razloga za strah. Kitovi su, kažu, potpuno bezopasni za ljude. 'Oni nisu agresivni, ne jedu ljude. U svakom slučaju, ako su zalutali, eventualno nešto ne valja s njihovim zdravstvenim stanjem. Ako su bolesni, možda su ošamućeni i mogli bi udariti u brodicu, ali to su stvarno ekstremi', kazala je biologinja Aquariuma Pula Karin Gobić Medica.

S time se slažu i istarski ribari koji s kitovima imaju iskustva. 'Prvi kontakt i s kitom i s morskim psima koje sam imao na ovom području. Sigurno da postoji strah i respekt prema tim životinjama ali do sada mogu reći da su oni bezopasni i da ih moramo čuvati i cijeniti', kazao je ribar Danilo  Latin.

Zadnjeg susreta koji se dogodio prije dvije godine Danilo se dobro sjeća. 'To su kadrovi koje neću nikada zaboraviti - kako izranja iz mora, odsjaj sunca s leđa i onaj šum vode i zraka koji izbacuje iz tijela. Divota'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene