Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Vlada pesimizam

Evo koliko hrvatskih građana NE MOŽE UŠTEDJETI novac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije trećine građana očekuje još lošije gospodarsko stanje u zemlji u slijedećih godinu dana, dok se samo njih 7 posto nada gospodarskom oporavku.

Više od dvije trećine hrvatskih građana ne vidi poboljšanje u idućoj godini. Prema istraživanju GFK pesimizam prevladava među hrvatskim građanima, a dvije trećine građana očekuje još lošije gospodarsko stanje u zemlji u slijedećih godinu dana, dok se samo njih 7 posto nada gospodarskom oporavku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali" Skijaška sezona - 6 Školski praznici i novi skijaški val Brinu li Hrvate paprene cijene? Provjerili smo koliko duboko morate posegnuti u džep za skijašku avanturu i koliko košta nova oprema: "Rezervacije se uzimaju već od ljeta"

>> VELIKO PREDSTAVLJANJE: Vladinih 35 reformi za izlaz iz krize!

Čak 53 posto građana u idućih godinu dana neće biti u mogućnosti štedjeti novac. To je najviši postotak 'neštediša' u odnosu na početak krize i 2009.Tek 13 posto izjavilo da će u narednih godinu dana moći štedjeti, što predstavlja pad od 7 posto u odnosu na prethodne tri godine. Iako Hrvati tradicionalno štede u bankama ili ulože u nekretninu, čak 27 posto građana preferira novac čuvati u kući.

Pad cijena nekretninama vjerojatno je i kod građana uzrokovao stav da štednja ulaganjem u nekretnine nije više toliko 'unosan' posao u odnosu na prethodne godine. 2008. 32 posto građana preferiralo je kupovinu nekretnine kao način štednje, dok je takvih sada tek 25 posto.

Slična situacija je i kod kupovine zemljišta, koju, kao oblik štednje, preferira 14 posto građana, za razliku od njih 24 posto iz lipnja 2009. No, porast cijena zlata nagnao je naše građane da štednju ulože u ovaj plemeniti metal - 2009. 6 posto građana preferiralo je zlato kao oblik štednje, dok u prosincu 2012. riječ je o njih 19 posto. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene