Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proglašeni krivima

Kobaku 7 godina zatvora, Biserki Robić 7 i pol

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši direktor Hrvatskih željeznica (HŽ) Davorin Kobak proglašen je krivim i nepravomoćno osuđen na 7 godina zatvora.

Zagrebački županijski sud Davorina Kobaka proglasio je krivim jer je preko tvrtke Agit iz HŽ-a izvukao više od 3,7 milijuna eura. Osuđen je na kaznu u trajanju 7 godina i odmah je poslan na njezino odsluživanje. Davorin Kobak državi mora vratiti 7 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Počele su pripreme za dolazak baterijskih vlakova baterijski vlakovi Počele pripreme za dolazak suvremenih vlakova, mogu voziti do 160 kilometara na sat Slika nije dostupna Nova uredba EU-a Zbog kašnjenja vlakova možete dobiti naknadu: Provjerite pod kojim uvjetima imate pravo na povrat novca

Uz prvooptuženog Kobaka, za izvlačenje novca iz nacionalne željezničke tvrtke krivima su proglašeni i bivša direktorica HŽ-ovog sestrinskog poduzeća Agit Biserka Robić, njezin suradnik Andrija Sarić te bivši direktor Željeznica Srbije Vladimir Vasiljević, koji nije bio na izricanju presude.

Proglašeni su krivima po svim točkama optužnice, odnosno, zbog udruživanja zbog počinjenja kaznenog djela, zlouporabe položaja i ovlasti, prikrivanja protuzakonito dobivena novca te krivotvorenja službenih isprava. Kobak i Robić osuđeni su kao organizatori, a dvojica suoptuženih kao članovi kriminalne skupine.

Svi optuženici su se branili sa slobode, no nakon pravorijeka Kobak i Robić su s lisicama na rukama odvedeni u istražni zatvor jer je to zakonska obveza za sve osuđenike na više od pet godina zatvora.

Biserka Robić osuđena je na kaznu u trajanju 7 i pol godina zatvora koju kao Kobak kreće odsluživati odmah. Andrija Sarić dobio je 3 godine i 3 mjeseca zatvora, a Vladimir Vasiljević 2 i pol godina zatvora. Kazna im se umanjuje za vrijeme koje su proveli u pritvoru. Andrija Sarić i Biserka Robić dužni su vratiti po 9 milijuna kuna, a Vladimir Vasiljević 1,7 milijuna kuna. 

Branko Šerić, odvjetnik od trećeoptuženog Andrije Sarića, rekao je kako je njegov štićenik prošao bolje nego što su očekivali. 'Postoji jedno dosta sporno pravno pitanje, pa ćemo kada primimo presudu, vidjeti hoćemo li se žaliti', rekao je odvjetnik.

Najavivši žalbu, branitelj drugooptužene Berislav Živković kaznu je ocijenio prestrogom, a Kobakov je branitelj ustvrdio da imaju dosta materijala za žalbu. 'Jedva čekamo pisani otpravak', kazao je odvjetnik Ivan Lovrić.

Kobak i Robić odbacili optužbe

Suđenje je trajalo više od osam mjeseci suđenja. Osim za udruživanje radi zloporaba položaja i ovlasti te prikrivanja protuzakonito dobivena novca, USKOK je potkraj dokaznog postupka izmijenio optužnicu pa je Kobaka i ostale teretio i za sastavljanje lažnih faktura na temelju kojih su od 2003. do 2008. na račune četiriju off-shore tvrtaka u Austriji i BiH doznačili novac HŽ-a.

Kobak i Biserka Robić u više navrata su odbacili sve optužbe, no trećeoptuženi Sarić je u svojoj obrani kazao da je sudjelovao u izvlačenju novca i da je po nalogu Biserke Robić potpisivao fiktivne račune.Antikorupcijska istraga u slučaju Agit počela je još 2008., a troje optuženih iz Hrvatske uhićeni su u srpnju 2009. Kobak i Robić su u istražnom zatvoru ostali do veljače ove godine.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene