447459
447459
447459
447459
447459

Koalicija Nema prodaje predstavila program pravosudne reforme

  • , 22.08.2016., 14:09
  • Autor:
  • komentara

Koalicija Nema prodaje predstavila je program pravosudne reforme u kojem je glavni naglasak na učinkovitijem sudstvu koje je sada, ocijenili su, sporo, tromo, korumpirano i bez ikakve inicijative.

 
 
 
 
Nema prodaje (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)
Nema prodaje (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)

Koalicija Nema prodaje, koju čine Nezavisna lista Stipe Petrine, Slobodna Hrvatska, Pokret Zajedno i ORaH, predstavila je u ponedjeljak program pravosudne reforme u kojem je glavni naglasak na učinkovitijem sudstvu koje je sada, ocijenili su, sporo, tromo, korumpirano i bez ikakve inicijative.

Hrvatsko pravosuđe je najteža točka i rak-rana hrvatskog društva jer nam je, prema relevantnim istraživanjima, pravosuđe najgore u Europi, rekao je Dušan Cvetanović iz Slobodne Hrvatske. Naveo je da Hrvatska ima pet puta više sudaca od Danske, a hrvatski građani na pravomoćne presude čekaju više od 400 dana.

Protiv kažnjavanja guljenjem krumpira

U našem programu je model smanjenja broja dana do izricanja pravomoćne presude, ali i načini kako suzbiti korupciju koja je među najvećima u Europi. Ne smije se dopustiti da državni dužnosnici za počinjenje teških koruptivnih kaznenih djela kazne služe guljenjem krumpira, istaknuo je Cvetanović.

Aktivisti koalicije Nema prodaje ispred zgrade Vrhovnog suda na zagrebačkom Zrinjevcu izveli su i performans u kojem su gulili krumpire. Na transparentima su istaknuli - "Ukrao 50 milijuna, ogulio 5 kilograma krumpira"; "Ukrao 100 milijuna, ogulio 10 kilograma krumpira".

Karino Hromin Šturm, predsjednik Pokreta Zajedno, ključnom mjerom smatra pooštravanje stegovne odgovornosti sudaca. Prošle godine stegovno je odgovaralo svega nekoliko sudaca, a s druge strane imamo primjere katastrofalnih sudačkih odluka. Suci moraju strože odgovarati, moraju postojati kriteriji koje moraju ispunjavati, a ako to ne čine, moraju otići, poručio je.

Sudbena vlast je na štetu građana, a iz sudačkih redova ne dolazi nikakva inicijativa. Imamo preko 3,5 milijuna predmeta, a neki se vode i po 10, 15 i 25 godina. Danas nemamo nikakve kontrole nad sudstvom jer oni tvrde da su neovisni i da ih se ne smije kritizirati, rekao je Šturm.

Umreženi svi, od odvjetništva do sudaca

Kao primjer pravosudnog nerada naveo je riječku tvornicu Torpedo protiv čijeg je čelništva podneseno više od 50 kaznenih prijava ali niti po jednoj nije učinjeno ništa. "Tamo su umreženi svi, od odvjetništva do svih sudaca u Rijeci i stečajnih sudaca. To je očita pljačka koja traje već godinama", ustvrdio je Šturm.

Pašk Kačinari iz Nezavisne liste Stipe Petrine ocijenio je kako je pravosuđe glavni krivac za nestanak Hrvatske, a ljudi ne shvaćaju da je to planirani projekt. Dok ne počne funkcionirati Državno odvjetništvo i dok se ne izabere 15 općinskih i 22 županijska suca neće biti napretka i rješavanje kriminala, kaže Kačinari.

Zdravko Crnković iz ORaH-a ocijenio je kako naziv "samostalna pravosudna vlast" sve više postaje fraza. Na sudstvu je da pokuša riješiti stanje u vlastitim redovima, a ako ne uspije toga će se morati uhvatiti Hrvatski sabor i, na kraju, hrvatski narod na izborima, rekao je Crnković. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se