Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogled u 2013.

Koalicija godinu dana poslije: Više ne vjeruju u brz oporavak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnji dan prošle godine koalicijska Vlada održala je prvi sastanak u Banskim dvorima. Partneri su tada bili puni euforije. Danas na pragu 2013. i dalje vjeruju u koaliciju, ali ne i u brz oporavak zemlje. A to im je najvažniji zadatak.

Kada je prije godinu dana održao sastanak s kolegama premijer nije ni sanjao da će prva godina mandata biti obilježena i koalicijskim krizama. 'Čim imate puno stranaka, mogu se očekivati problemi, no nijedan problem nije znatno usporio Vladu, ni ometao je u poslu', kaže potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić.

Pročitajte i ovo Predrag Štromar i Andrej Plenković U tri izborne jedinice HNS dogovorio izlazak na izbore s HDZ-om: "Očekujemo jedan do dva mandata" Dragan Kovačević slučajno?!?! Bivši Milanovićev ministar i prvi na SDP-ovoj listi pio kavu s USKOK-ovim optuženikom, HDZ se oglasio ironičnom porukom

Najviše problema zadavao je HNS čiji je predsjednik Radimir Čačić morao napustiti Vladu. 'Shit happens', rekao je još 27. travnja.

>> Brojni potezi, mršavi rezultati

Iako premijer tvdi kako svakodnevno sa svima razgovara, partnerima treba bolja komunikacija. 'Neka za korak bolje komuniciramo s koalicijom, a samim time i s građanima', kaže potpredsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Zbog HNS-a zategli su se odnosi s IDS-om. Razlog je elektrana Plomin. Čačić je gurao ugljen, a Jakovčić je bio za plin. 'Ova Vlada je SDP-ova Vlada. Ako gospodin Milanović želi preuzeti odgovornost na sebe, neka jer on i pokriva najveći broj resora', kaže predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.

Zbog međustranačkih natezanja građani sve manje vjeruju da ova ekipa zna kako Hrvatsku izvući iz krize. 'Trebamo pokrenuti investicijske cikluse, vratiti optimizam, promijeniti predznak BDP-a i broj nezaposlenih', nabraja potpredsjednik HNS-a Vrdoljak. 'Mi moramo donijeti zakon o strateškim investicijskim ulaganjima, otvoriti priliku i privatnom kapitalu jer jedino tako ćemo otvoriti radna mjesta', kaže Jakovčić.

'Mogu reći za sljedeću godinu samo da nas očekuje jako puno reformi, važnih odluka i nadam se da će svi članovi koalicije raditi ustrajno na tome jer je to jedini način da zemlju izvučemo iz krize', napominje Opačić.

Ne žele se razbacivati optimističnim procjenama, tvrde znaju što im je činiti. A građani bi im i u idućoj godini trebali vjerovati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene