Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propast Hrvatskog turizma?

Klimatske promjene: Turisti će bježati s Jadrana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas se borimo sa snijegom, a prije desetak dana grijalo nas je 15-ak stupnjeva. Nagle promjene vremena u Hrvatskoj više nikoga ne iznenađuju. Na posljedice klimatskih promjena upozorio je i UN-ov ured za razvoj. Predviđanja nisu baš optimistična - od podizanja razine mora do povećanja smrtnosti.

Nevrijeme, požari, poplave, suša, nagle promjene temperature. Vremenski ekstremi u Hrvatskoj nose svoje štete. U posljednjih sedam godina, 176 milijuna eura u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu.

Pročitajte i ovo Uzroci i posljedice klimatskih promjena - 1 Može li se spasiti Zemlja? Alarmantne posljedice klimatskih promjena: U optimističnom scenariju razina mora diže se 30 centimetara. Onaj drugi malo tko želi čuti Okupljeni dočekuju Gretu Thunberg (Foto: Kena Betancur / AFP) Dočekale je stotine ljudi i novinara Švedska aktivistica za borbu protiv klimatskih promjena Greta Thunberg (16), stigla jedrilicom u New York

Izvješće UNDP-a predviđa da ćemo do 2050. izgubiti 6 do 16 milijuna eura. Sve zbog klimatskih promjena. Temperatura će narasti 3 do 3,5 stupnja Celzijeva. Turisti s Jadrana pobjeći će na sjevernoeuropske plaže. Razina mora do kraja stoljeća porast će za gotovo metar, te ugroziti Split i Šibenik. Predviđanja pozivaju na preciznija znanstvena istraživanja, ali i na što brže poteze za bolju budućnost.

Drastične promjene može pokrenuti samo drastično smanjenje emisije stakleničkih plinova. Dok se ledenjaci tope mnogo većom brzinom nego što se predviđalo, mjere za spas klime uvode se puževim korakom. 'Naša Vlada je donijela lošu energetsku strategiju, baziranu na uvozu fosilnih energenata, obnovljivi izvori su tek usput spomenuti', kaže Vlasta Toth iz Zelene liste.

Visoke temperature povećat će stopu smrtnosti starijih osoba, ali i onih sklonim alergijama. U Jadran će doseliti tropske vrste, a snijeg bi mogao potpuno iščeznuti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene