Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda zbog klevete

Čičak kapetanu Laptalu mora isplatiti 17.530 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivan Zvonimir Čičak, čelnik HHO-a i kolumnist, kažnjen je na zagrebačkom Općinskom sudu sa sto prosječnih dnevnih dohodaka zbog klevete kapetana Kriste Laptala.

Čičak tako, prema nepravomoćnoj presudi, Laptalu mora isplatiti 17.530 kuna zbog, kako je rečeno, navođenja neistinitih informacija. Presudu je izrekla sutkinja Sandra Bramberger Ostoić, a ni Čičak ni laptalo nisu se pojavili na izricanju.

Pročitajte i ovo Blaženka Divjak Nakon tri godine suđenja Divjak oslobođena optužbe za klevetu: "Obijesno parničenje bivšeg rektora Borasa i sadašnjeg Lakušića protiv mene završilo na njihovu sramotu" Slika nije dostupna Čičak o isprici Laptalu Čičak o isprici: 'Zašto? Za informaciju?'

>> Čičak o isprici: 'Zašto? Za informaciju?'

Podsjetimo, kapetan Laptalo u Grčkoj je prvo proglašen krivim zbog šverca 51 kilograma kokaina, no u drugostupanjskom je postupku proglašen nevinim. Obrazlažući presudu, sutkinja Bramberger Ostoić ustvrdila je da je kolumna novinarska forma u kojoj je dozvoljena sloboda, ali da ograničenje pritom mora biti istina.

U kolumni s podnaslovom 'Laptalo Šaptalo' Čičak je napisao lažan podatak da je tužiteljstvo u drugostupanjskom postupku odustalo od progona. To je nazvao 'pravnim nonsensom u svjetskim razmjerima' te naveo da se takvo što događa jedino 'u dogovoru s optuženikom' u zamjenu za 'krucijalne informacije'.

Sutkinja je ustvrdila da Čičkove tvrdnje nisu točne, jer je iz sudskog zapisnika jasno da grčko tužiteljstvo nije odustalo od kaznenog progona te da je Laptalo oslobođen tek kada su pred sudom predočeni svi dokazi. Dodala je da Čičak pogrešne tvrdnje nije smio navesti i zbog toga jer je imao dosta vremena da utvrdi što se zaista dogodilo, budući je kolumna objavljena više od godinu dana nakon Laptalova puštanja na slobodu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene