Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klaunovidoktori imaju novi program

Dr. Zvekan se školovao za guranje kreveta do operacije: ''Jedini sam klaun s dozvolom za guranje kreveta''

Crveni nosovi (Foto: PR)
Crveni nosovi (Foto: PR) PR
Aktualno Galerija Crveni nosovi (Foto: PR) Crveni nosovi (Foto: PR) Foto: PR Crveni nosovi (Foto: PR) Crveni nosovi (Foto: PR) Foto: PR Crveni nosovi (Foto: PR) Crveni nosovi (Foto: PR) Foto: PR Crveni nosovi (Foto: PR) Crveni nosovi (Foto: PR) Foto: PR +0 Crveni nosovi (Foto: PR) Galerija 1/5 >>
Vađenje krvi nije ugodno. Ni s dvije ni s trideset i dvije. Igla nije strašna, ali strah jest. Ponekad je strah tako velik da je gotovo nemoguće izvršiti pretragu. Tu uskaču oni – klaunovidoktori. Od nedavno imaju i novi program u kojem sudjeluje Damir Mihaljević aka dr. Jarmel Zvekan.

Osim vađenja krvi, oni koji su bili na magnetskoj reznanci znaju koliko zastrašujuća ta pretraga može biti. A zamislite kako je tek malenima. Dijete vrišti, roditelj ga ne može utješiti, a liječnici i sestre ne pronalaze način kako bi ga umirili.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna preselili online Crveni nosovi pomagali nakon napada u Beču, a ni pandemija ih nije spriječila da uveseljavaju djecu: "To je 20 minuta igre, čarolije i smijeha" Slika nije dostupna Crveni nosovi u akciji Klaunovidoktori i ministar Varga razveselili djecu u KBC-u Zagreb

Velik izazov predstavljaju i ultrazvuk, punkcija, kao i mnoge druge zahtjevne i ponekad bolne pretrage. Predoperativno i postoperativno razdoblje može biti emotivno teško i za dijete i za roditelja.

Zato postoji potreba za klaunovskom intervencijom u laboratorijima, dnevnim bolnicama, kirurškim i ortopedskim ambulantama te čekaonicama hitne pomoći. Nakon priprema, potrebnih edukacija i komunikacija s bolnicama, Crveni nosovi uspješno su pokrenuli program - ''Intenzivan osmijeh''.

U programu ''Intenzivan osmijeh'', jedan klaundoktor šest je sati dežuran i po potrebi ili na poziv medicinskog osoblja koje je upoznato s rasporedom dolazaka, intervenira smirujući dijete i odvraćajući mu pažnju od nelagodne pretrage koju obavlja medicinsko osoblje.

Osim s djecom, klaundoktor vrijeme provodi i s njihovim roditeljima te im pruža podršku, prvenstveno kao čovjek, a kroz šalu i tipične klaunovske gegove i kao klaundoktor.

Jedan od klaunova je i Damir Mihaljević koji je za portal DNEVNIK.hr otkrio kako se sve odvija ''iza kulisa''.

Crveni nosovi (Foto: PR) Crveni nosovi (Foto: PR) Foto: PR ''Za mene poziv klaundoktora znači veselje, iskrenost, srčanost, osjetljivost, ljubav, razumijevanje i slušanje. Najljepši je to posao na svijetu gdje od ranog jutra s osmijehom dočekujemo sve prisutne u bolnici i njihov boravak u bolnici pokušavamo učiniti što ljepšim i ugodnijim'', kaže Mihaljević  koji nakon što na nos stavi crvenu lopticu postaje dr. Zvekan.

Međutim, tko je klaundoktor crvenog nosa dr. Zvekan, a tko je Damir Mihaljević? ''Klaundoktor dr. Jarmel Zvekan je prije svega farmer, ljubitelj životinja i prirode. Dolazi iz Donjeg Zvečaja i voli svirati bubnjeve po svemu što mu se nađe na putu. Voli žonglirati, plesati i padati preko kreveta. Zaljubljen je u magiju i uvijek ima pokoji čarobni trik u rukavu. Voli dobru pjesmu i često mu se po hodnicima svi pridruže u pjevanju. Damir Mihaljević je klaun, glumac, cirkuski umjetnik, bubnjar, zemljoradnik, vješt u izradi svih vrsta kruhova i peciva. U slobodno vrijeme voli raditi s rukama, zidati, žbukati, popravljati, šarafiti. Nikad mu nije dosadno jer ga svašta zanima. Voli učiti nove vještine, vježbati i boraviti u prirodi'', otkrio nam je Mihaljević.

Posao klaundoktora je intenzivan i često emotivan, pa nas je zanimalo i što mu je najdraže kada se Mihaljević pretvori u dr. Jarmela Zvekana.

''Teško je izdvojiti najdraži trenutak jer ih je zaista mnogo. Od stavljanja crvenoga nosa na lice do odlaska iz bolnice. Možda najsnažnije pamtim trenutke kada sretnemo dijete koje je samo u sobi i plače ili je tužno, tada u sobu ulazimo polako. Upoznajemo dijete, zasviramo, unesemo igru i za par minuta prestaje plač. Trenutak u kojem se znatiželjne oči iz dječjeg krevetića otvaraju i prepuštaju igri. Divno je kada se dijete koje je do maloprije plakalo, smije i pleše u svome krevetiću. Često nas djeca ne puštaju iz sobe jer uživaju u klaunovskoj igri'', priča Mihaljević.

Bolnice su mjesta u kojima prevladavaju tužni trenuci, a Crveni nosovi su tu da ih mali pacijenti ipak lakše prevladaju.

''Svi mi Crveni nosovi klaunovidoktori smo educirani i pripremljeni za rad s najranjivijim skupinama, bolesnima, nemoćnima i onima koji pate. Ja se nisam susreo još s teškom situacijom koja bi utjecala na mene da bi se to odrazilo na moj umjetnički rad. Mi se ne bavimo s bolešću djeteta, već je naš zadatak da djetetu, vrijeme u bolničkoj sobi, olakšamo i uveselimo. Naravno da ima situacija koje su suviše intimne i tiču se samo roditelja i djeteta. Mi to znamo prepoznati i tada ne ulazimo u sobu već samo mahnemo kroz prozor. Klaundoktor ima najmanju masku na svijetu (crveni nos) i zato može skrenuti pažnju sa svake teške i tužne situacije i atmosferu u bolničkoj sobi učiniti lakšom i veselijom'', pojašnjava nam Mihaljević.

On je ''najintenzivniji'' klaundoktor u novom programu Crvenih nosova ''Intenzivan osmijeh''. ''U našim redovnim vizitama klaunovidoktori uvijek ulaze u bolničke sobe u paru. Kod 'Intenzivnog osmijeha' klaun boravi sam na odjelu od 7:30 ujutro do 12:30. Najveća posebnost programa 'Intenzivan osmijeh' je što se tijekom prijepodneva snažno povezujemo s djecom i njihovim obiteljima. Zajedno pjevamo, pričamo, upoznajemo se, smijemo i komentiramo. Postajemo pravi prijatelji. Bitno je naglasiti kako ja kao klaun mogu otpratiti dijete na operaciju i idem s djetetom u prostorije gdje ni roditelji ne smiju ući, a dočekujem dijete i nakon operativnog zahvata. Povezivanje s roditeljem jako je važno jer se stvara odnos povjerenja koji roditelja umiruje i osnažuje u tim osjetljivim trenutcima prije, za vrijeme i nakon operativnih zahvata ili kod zahtjevnijih pretraga. Ovdje je povezanost klauna i osoblja na odjelu iznimno važna.

Klaunovidoktori u 'Intenzivnom osmijehu' postaju dio osoblja toga prijepodneva. Dr. Zvekan se školovao za guranje kreveta do operacije i jedini sam klaun sa vozačkom dozvolom za guranje bolničkoga kreveta, šalim se, naravno da prolazimo posebnu edukaciju kako bi mogli provoditi program Intenzivan osmijeh.

Riječ je o posebnom modulu koji nas priprema za situacije s kojima se susrećemo u okviru programa 'Intenzivan osmijeh', a pohađao sam ga u Beču u Međunarodnoj školi humora. Pošto na 'Intenzivnom osmijehu' klaun uvijek radi sam, znanja se baziraju na otkrivanju svog vlastitog klaunskog karaktera i njegovih potencijala. Svi smo pisali svoje klaunske biografije i s tim saznanjem prolazili kroz umjetničke vježbe koje su nam pomogle otvoriti nova vrata u klaunskome svijetu mašte. Osim toga važno je i poznavanje bolničkih procedura te psihologiju i pedagogiju kako bi za vrijeme osjetljivih trenutaka u životu djeteta i roditelja klaun mogao biti podrška'', objasnio je Mihaljević.

Crveni nosovi (Foto: PR) Crveni nosovi (Foto: PR) Foto: PR

Ovom klaundoktoru je program Crvenih nosova 'Intenzivan osmijeh' veoma drag i u njemu je osobno pronašao nešto čarobno. ''Drag mi je zbog neopisivo velikih mogućnosti improviziranja što u klaunskom duetu nije moguće. U klaunskom duetu, kakvog možete vidjeti za vrijeme redovnih klaundoktorskih vizita, morate biti osjetljivi na partnera i povezati se s njime, dok se za vrijeme samostalnog klauniranja povezujete s publikom i oslanjate se na samog sebe i svoje vještine. 'Intenzivan osmijeh' mi nudi da se razvijam kao klaun i napredujem kao umjetnik jer kroz šest sati klauniranja otkrijete nove stvari, novi materijal za skečeve, nove prijatelje, nove trikove'', kazao je.

Nisu samo djeca ona koju se uzima u obzir kada se izvode skečevi. Tu su i roditelji, čija im podrška treba kao bi uveselili njihove mališane.

''Roditelji su jako povezani sa svojom djecom, a u izvanrednim okolnostima kao što je boravak u bolnici roditeljska povezanost s djetetom još je snažnija. Kada izmamimo osmijeh na licu djeteta osmijeh roditelja je neizbježan. Često se dogodi da roditelji žele da ostanemo još u bolničkoj sobi. Isto tako, roditelji nam često zahvaljuju i slikaju se s nama, a s roditeljima djece na dugotrajnom liječenju u bolnici uistinu razvijamo odnos jer klaunovidoktori postaju dio njihove svakodnevice. Stoga bih rekao kako je odnos klaunova i roditelja odličan i jako snažan'', rekao je Mihaljević.

Osim s djecom i njihovim roditeljima, tu je suradnja s bolničkim osobljem, za koje ima samo riječi hvale. ''Što se tiče odnosa klaunova i liječničkog osoblja nemam puno za reći. To je prekrasan odnos pun poštovanja s obje strane. Upoznao sam divne ljude s kojima se družim po hodnicima i sobama. Liječničko osoblje nas obožava jer ti ljudi izuzetno puno rade u vrlo osjetljivim, nepredvidljivim situacijama i dobro im dođe predah sa pjesmom ili nekom šalom'', s oduševljenjem govori Mihaljević.

Crveni nosovi (Foto: PR) Crveni nosovi (Foto: PR) Foto: PR

Anegdota je pregršt, a ovaj klaundoktor je s nama podijelio jednu nedavnu: ''Ima ih jako puno, ali evo najsvježija se dogodila prošli tjedan. Ušavši u sobu sa ukuleleom majka dječaka odmah se razveselila i rekla da imamo jednu veliku zvijezdu u bolničkoj sobi. Bio je to dječak iz Čabra, a zvijezda je jer obožava pjevati. Dr. Zvekan i dječak odmah su se složili oko umjetničkog imena naše zvijezde - Matija Neznam i zajedno smo odsvirali jednu čabransku popevku iz koje nisam shvatio niti jednu riječ. Imaju dijalekt koje je bliži slovenskom nego hrvatskom. Matija Neznam mi je otpjevao još nekoliko pjesama pa smo za kraj jednu pjesmu uglazbili i zajedno otpjevali s mamom.

Posebno mu je drag, kaže, ''Cirkus Pacijentus'' gdje djecu na dugotrajnom liječenju u bolnici kroz pet dana uče cirkuskim vještinama. ''Imamo i završnu izvedbu za roditelje i obitelji gdje djeca pokazuju što su sve naučila u pet dana. Kroz program Cirkus Pacijentus djecu podsjećamo kako je bez obzira na bolest s kojom se nose, velika snaga u njima samima, što ih dodatno osnažuje za pobjedu nad bolešću'', rekao je klaudoktor Mihaljević.

Općenito o Crvenim nosovima klaunovimadoktorima:

Mi, Crveni nosovi klaunovidoktori smo udruga koja vjeruje kako je baš u najtežim okolnostima potrebno povezati se sa životnom radošću i pomoći ljudima koji su bolesni, nemoćni i pate, prvenstveno djeci na liječenju u bolnici, da u trenutku susreta s klaunom prepoznaju ono najbolje u sebi. U bolničko okruženje, već osmu godinu, unosimo nov način komunikacije s djecom, otklanjamo pažnju od bolesti i straha te donosimo svijet smijeha, životne radosti i igre. Donosimo osmijeh i podršku djeci, ali i njihovim obiteljima u trenutku kad im je najpotrebniji zahvaljujući donacijama građana i pravnih osoba. Redovno posjećujemo dječje odjele sedam bolnica u Zagrebu (KBC Zagreb Rebro, KBC Zagreb Šalata, Kliniku za dječje bolesti Zagreb, KBC Sestre Milosrdnice, Dječju bolnicu Srebrnjak, Kliniku za tumore, Psihijatrijsku bolnicu za djecu i mladež) te KBC Rijeku, KBC Osijek i KBC Split, OB Zadar, OŽB Vinkovci i OŽB Vukovar. Uz bolesnu djecu, klaunovidoktori uveseljavaju osobe starije životne dobi na stacionarnoj njezi (nepokretne i teško pokretne osobe) u domovima za starije u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu.

Crveni nosovi klaunovidoktori tijekom osam godina u brojevima:

25 educiranih klaunovadoktora djeluju u sedam gradova u Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka, Zadar, Split, Osijek, Vinkovci i Vukovar). U 18 medicinskih i socijalnih ustanova u Hrvatskoj klaunovidoktori dolaze redovito te provodimo osim naših redovnih klaundoktorskih vizita i naše ostale programe za djecu i starije i nemoćne u domovima. Od osnutka udruge Crvenoh nosova klaunovadoktora, 2010. godine do kraja 2017. godine, posjetili smo 97.700 djece, starijih i nemoćnih te im pomogli da se u najtežim trenutcima prisjete svoje snage i životne radosti. Zahvaljujući donacijama građana i tvrtki mjesečno ostvarimo 50 klaundoktorskih vizita našeg redovnog dječjeg programa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene