Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevrijeme poharalo Hrvatsku

Odroni na cestama, poplavljene prometnice, kuće i škole u Primorju, tuča pogodila Zagreb i okolicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nad većim dijelom zemlje nadvili su se kišoviti oblaci, a za Istru, Kvarner i Gorski kotar Meteoalarm je izdao crveno upozorenje zbog mogućnosti obilnih kiša i bujičnih poplava.

Nad Hrvatskom će se danas i narednih nekoliko dana zadržavati ciklona s frontalnim sustavima zbog čega će biti dosta oblaka i kiše. U gorju i na sjevernom Jadranu pala je velika količina kiše zbog čega je i Državni hidrometeorološki zavod izdao crveno upozorenje za Istru, Kvarner i Gorski kotar zbog mogućnosti obilnih kiša i bujičnih poplava.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Stiglo nam je proljeće: Meteorolog otkrio što nas čeka na početku novog tjedna Snijeg u okolici Gospića - 3 Ožujak ''luđak'' Vratila se zima: Snijeg zabijelio i dijelove Zagreba

Izuzetno obilna kiša koja je padala gotovo cijelu noć na području Kvarnera izazvala je poplave, a najteže stanje je u Crikvenici i Novom Vinodolskom, gdje su zatvorene za promet poplavljene ceste.

Prema neslužbenim podacima, u petak navečer su u Crikvenici pale 183 litre po četvornom metru, a tijekom protekla 24 sata u Krku 94 litre i u Delnicama 65.

Tako se u Crikvenici izlio iz korita potok Dubračina te poplavio okolno područje. Pod vodom je cijelo glavno gradsko parkiralište uz more, kao i drugi dijelovi najužeg centra. Voda je prodrla i u gradsku sportsku dvoranu a najviše je stradala Osnovna škola Zvonka Cara. Poplavljene su tri učionice, a voda je ušla i u kotlovnicu.

U Novom Vinodolskom je zbog velike količine vode zatvorena cesta Bribir-Novi Vinodolski u zoni trgovačkih centara. Na Krku je kiša izazvala najviše problema u središnjem dijelu otoka na području Malinske, Omišlja i Dobrinja te su i tamo vatrogasci morali dvadesetak puta izlaziti na intervencije.

S vodom se od sinoć bore i vatrogasci na otoku Rabu. Uspjeli su spasiti 50-ak vikendica i kuća. Na nekim se mjestima voda ispumpavala i tri sata. Dodatni problem stvaralo im je i više od desetak odrona, a na jednom je mjestu stablo palo u dvorište kuće. Uspjeli su spasiti i vrijedne umjetnine u samostanu sv. Bernardina. Stanje se sada, kažu rapski vatrogasci normaliziralo, no i dalje su na oprezu zbog mogućnosti novih kiša.

"Trenutačno je situacija pod kontrolom, dobra je vijest što ne pada kiša, a vrijedni momci iz DVD-a u ovim trenucima postavljaju zečji nasip. Ako dođe do jake kiše, kao što meteorolozi najavljuju za ovu večer, voda bi se iz kanala mogla preliti i bile bi u opasnosti zgrade, kuće i ceste. Očekuju se i dva kamiona s djelatnicima Hrvatskih voda s više od 200 vreća pijeska", javila se s Raba za Dnevnik Nove TV reporterka Ivana Ivanda Rožić.  

Vremenske neprilike nisu pogodile samo obalni dio Hrvatske. Jaka tuča u popodnevnim je satima zasula Veliku Bunu, mjesto u podnožju Vukomeričkih gorica te u večernjim satima i Grad Zagreb. Slike možete pogledati u fotogaleriji.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković na upit novinara danas u Kraljevici da komentira sve češće pojave poplava, kazao je da je bio jutros u Novom Vinodolskom, na mjestu gdje se uvijek nakon vrlo obilnih oborina događaju poplave. Tamo treba proširiti korito rječice Ričine, a taj projekt pripremaju Hrvatske vode, rekao je Butković. Slična situacija je bila i u Zadru, te je zadatak Hrvatskih voda da održavaju postojeću infrastrukturu, ali i graditi nove vodotoke i kanale, rekao je ministar. 

Početkom ovog tjedna obilne kiše izazvale su poplave na zadarskom području.

Osim kiše, danas će biti i vjetrovito - u Dalmaciji u početku umjereno jugo, prema kraju dana jako, a ponegdje i vrlo jako. Temperature na kopnu bit će od 12 do 15, dok će na Jadranu biti između 17 i 22 stupnja.

Kiša će prestati sredinom idućeg tjedna, ali će biti hladnije

Kišni oblaci će se u nedjelju proširiti i na istok zemlje, dakle nedjelja će posvuda biti tmurna i kišna, ponegdje će pasti i veće količine kiše. Osim toga obilne kiše može biti i u noći na utorak, uz sve to od utorka hladnije: maksimalna temperatura ispod 20 stupnjeva, a minimalna - tek desetak.

I na Jadranu će idući dani proći u znaku oblaka i kiše ili pljuskova. U nedjelju posvuda može biti i obilnijih oborina, a u noći na utorak se veće količine kiše očekuju uglavnom na sjevernom dijelu.

Poboljšanje vremenskih uvjeta i prestanak kiše može se očekivati tek od sredine idućeg tjedna, odnosno u srijedu. No, temperature će već od utorka biti niže pa će mnogi razmišljati, ako to već nisu učinili, o uključivanju grijanja. Tako će jutarnje vrijednosti temperature u gorju biti tek par stupnjeva iznad nule dok će, primjerice, u Zagrebu biti ispod deset stupnjeva. Na Jadranu će i dalje biti relativno toplo s jutarnjim temperaturama oko 15 stupnjeva. Dnevne temperature na kopnu će biti od 15 do 18 stupnjeva, a diljem Jadrana od 17 do 20 stupnjeva.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene