Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muke po seljake

Kiša 'oprala' žetvu, silosi ovog ljeta poluprazni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agoniji slavonskih seljaka nema kraja. U punom jeku žetve pšenice ponovno su pale obilne kiše i dotukle i ono malo što je od pšenice ostalo. Očajne seljake kasno poslijepodne u Đakovo je došao smirivati ministar Petar Čobanković.

Kako sada stvari stoje hrvatski će silosi ovog ljeta ostati poluprazni. Nitko ne pamti kada su kombajni radili u blatu i po kiši. Uvjeti žetve su neljudski, seljaci nervozni. Poslijepodne ih je u Đakovo došao smiriti ministar Čobanković. Obećao ih je spojiti s najvećim otkupljivačima pšenice, poput Agrokora ili Podravke, da nađu dogovor o načinu otkupa i cijeni pšenice. Seljaci ne odustaju od kune i 20 lipa za kilogram i tu će cijenu braniti i blokadama,ali ovoga puta ne prometnica, već silosa i mlinova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Strahuju od velikih proizvođača Seljaci uznemireni: Kome će pripasti državna zemlja? Slika nije dostupna Seljaci zbunjeni Počela žetva, cijena pšenice još uvijek nepoznata

Žetva se odvija pod sivim oblacima, a kiša je opet otjerala kombajne s polja i pšenicu dotukla. Kombajni su mokri, a seljaci 'pokisli', urod je podbacio. Urodi zlatnog zrna ponegdje su i prepolovljeni. Nema pšenice, nema zarade! 'To je strašno mali urod! To za mene znači ne nulu, već debeli minus!', rekao nam je poljoprivrednik Goran Pikec.

Pšenica odlazi u stočnu hranu

Seljaci pozivaju državu smanji otkupne standarde. Prema važećima, niti jedna nije za ljudsku uporabu. 'Masovno nam pšenica odlazi u stočnu hranu! Svaka težina ispod 74-tog aramera znači stočna hrana, a sve su takve!', ističe poljoprivrednik Josip Tomičić. Borba s kišom, ali i s otkupljivačima. Ne plate li najmanje kunu i 20 lipa , seljaci će po starom receptu! 'Mi ćemo biti prisiljeni blokirati sve otkupne stanice, gdje ni kupci neće moći niti jedno zrno izvesti, znači sve silose ćemo blokirati!', upozorava Tomislav Pokrovac, predstavnik seljačkih udruga.

Strpljenja na selu sve je manje. Pšenica je 'prvi novac u godini'. Kiša im je oprala polovicu uroda, za ostatak će se boriti i na cestama. Seljaci i otkupljivači sastat će se sutra u Ministarstvu poljoprivrede. Neslužbeno doznajem da su kupci spremni platiti 80-ak lipa za kilogram, dok seljaci traže 1,20kn. I to uz brzu isplatu - 'pola jučer, a pola danas'. Pšenice nema nigdje u okruženju pa su seljaci prvi put u poziciji da neće svoju robu dati pošto-poto. Seljaci očekuju da će se u pregovore oko cijene pšenice sutra na sastanku uključiti i premijerka Kosor. Ne uspiju li postići dogovor, slijede blokade, ali i kronična nestašica brašna i kruha za nekoliko mjeseci!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene