Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan sjećanja

Sve je spremno: Vukovar raširenih ruku dočekuje više od 100.000 ljudi

Hrvatska se prisjeća najtužnijeg dana (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Hrvatska se prisjeća najtužnijeg dana (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hrvatska se prisjeća najtužnijeg dana (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hrvatska se prisjeća najtužnijeg dana (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska se prisjeća najtužnijeg dana (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatska se prisjeća najtužnijeg dana (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska se prisjeća najtužnijeg dana (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Hrvatska se prisjeća najtužnijeg dana (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvatska se prisjeća najtužnijeg dana (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Na 26. obljetnicu pada Vukovara, očekuje se da će kolonom sjećanja u subotu koračati 100 tisuća ljudi.

Posebna tuga i bol ovih dana osjećaju se u Vukovaru. Ni 26 godina poslije rane ne zarastaju. Brojni građani, svih poginulih i nestalih prisjetili su se već u petak.

Pročitajte i ovo Kolona sjećanja - 2 32. obljetnica Tragedija grada heroja u brojkama: Vukovar je pod opsadom bio tri mjeseca, na njega je ispaljeno više od 6,5 milijuna projektila Nikola Grmoja uoči obljetnice Oporba podijeljena oko Vukovara i Škabrnje: "Nitko tko se zalaže za vrijednosti mira i mirotvorstva ne želi ovih dana izazivati incidente"

„Roditelji nam umiru, a ne pronalaze svoju djecu, umiru supruge… Mi starimo, teško nam je, svake godine nas je sve manje, nekad nas je dolazilo dva tri autobusa, sad jedva jedan kombi, nažalost“, kaže Manda Patko, predsjednica Vukovarskih majki.

Mnogi već danas zapalili svijeću

Zbog njihove žrtve brojni su već u petak, uoči Dana sjećanja, zapalili svijeću.

Marija i Filipa u Vukovar su stigle iz Splita.

„Volimo tu doći, sjetiti se, posjetit par mjesta, Ovčaru, memorijalno groblje, bolnicu. Došle smo prije gužve da obiđemo sve jer sutra ne stignemo jer smo u koloni sjećanja“, kažu nam.

Neda iz Otočca nije mogla sakriti suze prilikom obilaska spomen-doma na Ovčari.

„Mene je to prilično potreslo. Vjerujem da će biti upravo onako kako poginuli branitelji zaslužuju“, kaže Neda.

Za subotu su pripreme u punom jeku. Na memorijalnom groblju, ali i diljem grada. Vukovarci će ostatak Hrvatske dočekati širokih ruku.

U grad dolazi 400 autobusa, a neki će putovati motociklima. Očekuje se da će Kolonom sjećanja koračati oko 100.000 ljudi.

„Mislim da je kolona sjećanja kolona ponosa te da je čast koračati u njoj“, kaže Ružica iz Slavonskog Broda.

Obnavlja se simbol grada

Obnavlja se i simbol ovoga grada, pa će ove godine Vodotoranj biti u nešto drugačijem ruhu.

„Vodotoranj je super projekt, na njemu će hvala Bogu deset do petnaest ljudi naći egzistenciju, ali daleko je važnije Zakon o Vukovaru i otvaranje radnih mjesta“, kaže vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Zato se i 26 godina poslije treba prisjetiti onih koji su za bolju budućnost ovoga grada dali svoj život.

Iz Vukovara se u Dnevniku uživo javila reporterka Nove TV Marina Bešić-Đukarić.

„Sve je spremno za sutrašnju kolonu sjećanja, ali zabrinjava sve manji broj Vukovaraca, koji napuštaju svoj grad. Samo prošle godine iz Vukovarsko-srijemske županije je iselilo oko 4.000 stanovnika. Neslužbene brojke kažu kako je iselilo od dva do četiri puta više Vukovaraca“, izvijestila je Bešić-Đukarić.
 

Unatoč kiši, velik broj građana okupio se u ulici Grada Vukovara u Zagrebu gdje se tradicionalno večeras postavljaju lampioni.  U središnjem događaju sudjelovali su i članovi Kluba veterana 148. brigade Hrvatske vojske Zagreb-Trnje i Saveza Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.
Ispred crkve svetoga Vlaha u Dubrovniku, više stotina učenika osnovnih i srednjih škola zapalilo je svijeće. Potom je u katedrali održana misa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u srpskoj agresiji na Vukovar.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene