Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kiša i dalje pada, vodostaj Dobre i dalje raste

Gradonačelnik Ogulina: "Ako bude potrebe, bit će i evakuacije, ali mislim da se voda čak neće izliti iz korita"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon strepnje tijekom čitavog dana vodostaj rijeke Dobre kod Ogulina tijekom večeri usporio je rast, da bi u 22 sata ponovno počeo rasti. U gradu su sve službe i dalje spremne za sve moguće scenarije, pa tako i izlijevanje rijeke.

Kiša u ogulinskom kraju ne prestaje padati, sve su službe u stanju pripravnosti. Na području Ogulina danas je palo oko 40 litara kiše po metru četvornom. Padat će i u srijedu, najavljuju meteorolozi, ali znatno slabije.

Pročitajte i ovo Izlila se Drava Zbog sigurnosti Drava u Osijeku raste iz sata u sat, opasno prijeti vikend naselju: Građane se poziva na oprez Područje Podravske Moslavine Obrana od poplave Izvanredno stanje za Donji Miholjac: Nasip ojačan s 20 tisuća vreća s pijeskom

Vodostaj rijeke Dobre, prema podacima Hrvatskih voda, u mjestu Turkovići prije Ogulina od 5 sati ujutro u naglom je porastu te je od tad zabilježenih 124 centimetra narastao do 266 centimetra do 22 sata. U međuvremenu je u 21 sat prvi put zabilježeno opadanje vodostaja, no ubrzo je opet počeo rasti.

Prema najnovijim podacima DHMZ-a, u Ogulinu i okolici u 22 sata i dalje pada kiša.

"Sada se samo čeka, sve su snage u pripravnosti, pristigle su nam još dodatne snage specijalne policije s četiri čamca i sve gradske službe, sve su gradske snage na raspolaganju i čekamo razvoj situacije", rekao je za Novu TV gradonačelnik ogulina Dalibor Domitrović.

"Ako bude potrebe, bit će i evakuacije, ali ja mislim da s ovim najnovijim podatkom neće biti potrebe, da se voda čak neće izliti iz korita", dodaje.

"Uzvodno na mjernoj postaji Dobra luke još uvijek postoji određeni rast vodostaja i priljeva vode, međutim to nije neka zabrinjavajuća količina koja bi trebala ugroziti grad Ogulin, tako da smo gotovo sigurni da ne bi trebali biti problema", rekao je na kraju gradonačelnik Ogulina.

Čeka se i u Karlovcu

U Karlovcu je održan sastanak Stožera Civilne zaštite. Članovi vatrogasne zajednice podijelili su ranije tijekom dana 90 tisuća vreća članovima mjesne samouprave.

"Podijelili smo vreće. Dečki i dalje nastavljaju puniti u slučaju neke potrebe. Mi se nadamo da neće sutra biti elementarna poplava, ali isto tako ostajemo u stanju pripravnosti, sve službe i javna vatrogasna potrojba, i gradske tvrtke, svi smo na raspolaganju ako bude što, ali nadamo se iskreno da će ostati na onome što je danas", kaže Dalibor Mandić, gradonačelnik Karlovca.

Situacija pod kontrolom

Situacija je na terenu pod kontrolom, uvjeravaju nadležni. ''Dobra je opet bujično krenula. U Ogulinu je kritičnije nego u Karlovcu gdje Korana i Kupa zaostaju. Očekujemo da bi oko ponoći u Ogulinu moglo doći do većeg izlijevanja'', rekao je ranije tijekom večeri za Dnevnik Nove TV župan Damir Jelić. Dodao je da se izgradnja retencije kod Ogulina neće moći provesti bez novca iz europskih fondova.

Na snazi su redovne mjere obrane od poplave. Goran Franković, županijski vatrogasni zapovjednik, rekao je da na području grada Ogulina neće biti vodostaja koji će ugrožavati stambene objekte, nego će doći do plavljenja polja. Karlovac je u pripremnom stanju, ne vjeruje se da će čak doći ni do redovnih mjera obrane od poplave. Tijekom 24 sata napunjeno je 10.000 vreća, sve su pumpe stavljene u pripravno stanje, i noć ne bi trebala biti izvanredna, napomenuo je Franković.

Ogulinski Stožer za zaštitu i spašavanje, zbog vremenske prognoze za predstojećih nekoliko dana i mogućnosti nailaska novog vodnog vala, moli građane da si pripreme flaširanu vodu, svijeće, šibice, baterije za ručne svjetiljke i radijske aparate, hranu, lijekove i druge potrepštine u količinama dovoljnim za nekoliko dana, a županijski Zavod za javno zdravstvo objavio je za Ogulince Mjere za sprječavanje nastajanja i širenja zaraznih bolesti.

Zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja pojasnio je ranije da su na snazi pripremne mjere obrane od poplava, zbog vode na kolniku zatvorena je lokalna cesta Jasenak – Vrelo, jer je tamo jučer palo puno kiše, a temeljem vremenskih prognoza domaćih i stranih meteoroloških kuća, očekuju daljnje obilne oborine, naročito sutra poslije 16 sati, te su se sve službe pripremile za mogućnost novoga vodenog vala koji korito rijeke Dobre neće moći propustiti kroz grad bez izlijevanja.

Vukelja kaže da korita nisu puna, odnosno popunjena su jednom trećinom svog kapaciteta, jer je vodeni val koji je u nedjelju poplavio ulice i oko 200 objekata došao i prošao kroz Ogulin naglo, u otprilike ukupno devet sati, ali da iz iskustva znaju da će uz nove obilne padaline problema biti, samo je pitanje u kojoj mjeri.

"Dobra će se sutra ili sljedećih dana sigurno izliti, jer to se događa svake godine za obilnih kiša, samo što se ne zna u kojoj mjeri, zato smo zamolili medije da obavijeste građane da mogu dobiti vreće s pijeskom preko broja telefona 047/531-093, te se mole svi koji su u mogućnosti da si sami osiguraju prijevoz, a građane koji trebaju pomoć oko micanja namještaja iz ugroženih prostorija na višu kotu da pomoć mogu tražiti od Crvenog križa na broj mobitela 099/608-7444 i fiksnog telefona 047/522-631, a brojeve Crvenog križa moći će se nazvati i u slučaju potrebe za hranom i slično", rekao je Vukelja.

Zavod za javno zdravstvo putem Stožera građanima je uputio Mjere za sprječavanje nastajanja i širenja zaraznih bolesti – od korištenja hrane u izvanrednim okolnostima do zabrane korištenja vode za jelo, piće i osobnu higijenu iz svojih bunara ili crpki, već samo iz gradskog sustava ili flaširanu. Detaljne su njihove upute i za sanaciju bunara podruma i drugih objekata nakon povlačenja vode te sanacija tla klornim vapnom, ako je došlo ili će doći do izlijevanja septičkih jama po dvorištima. Posebna se uputa za obavezno cijepljenje protiv tetanusa odnosi na osobe koje su se ubole ili imaju otvorenu ranu, a došle su u doticaj s prljavom vodom i zemljom.

Iduća su 24 sata od iznimne važnosti

Prema jutrošnjim podacima, opada vodostaj Kupe u Karlovcu, a gledajući uzvodno tu rijeku, još nema značajnijeg porasta vodostaja, rekao je predsjednik uprave Hrvatskih voda Zoran Đuroković dodavši da vodostaj nije porastao ni u Ogulinu, gdje je bila mirna noć i ništa nije ugrozilo taj grad.

Upozorio je da će sljedeća 24 sata biti od iznimne važnosti, jer kiša i dalje pada. U sljedećih 36 sati očekuje se i dotok voda iz Slovenije.

Razmjestili smo snage na terenu, kako u Ogulinu, tako i u Karlovcu, Zadru. Mehanizacija je na kritičnim mjestima. I pripadnici su Hrvatske vojske u pripravnosti, ali i vatrogasci i komunalne službe, rekao je Đuroković u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog".

Istaknuo da će u provedbi mjera obrane od poplava i srijeda i četvrtak biti iznimno važni. Pribojavamo se stanja u Karlovcu jer tamo nema sustava obrana od poplava. Prezentirano je jučer da se tamo mora žurno izgraditi 50 km nasipa, retencija od više od 100 milijuna kubnih metara vode. Najviše se bojimo za grad Karlovac, ponajviše za naselja Logorište, Mala Švarča. Tamo ćemo biti iznimno oprezni i tamo su već pripremne mjere obrane od poplava, rekao je.

Pratimo i Ogulin jer je tamo tlo već zasićeno vlagom, tako da bilo koja nova kiša vrlo brzo diže vodostaje naših rijeka. Pratimo i situaciju u Zadru. Razmjestili smo strojeve i spremni smo prihvatiti nove količine voda. Učinili smo ono što smo mogli, ali puno toga ovisi o nebu, izjavio je Đuroković.

Pomoćnica ministra za vodno gospodarstvo Elizabeta Kos, odgovarajući na pitanje što se radi na razini države srednjoročno i dugoročno kako bi se situacija popravila, jer npr. Karlovac, grad na četiri rijeke, nema sustav obrane od poplave, kazala je između ostalog da je odrađeno jako puno onoga što se ne vidi. U pripremi strateških dokumenata RH je donijela plan upravljanja vodnim područjima 2016. – 2021. On u sebi sadrži i utjecaj klimatskih promjena u odnosu na sve poplave što su se dogodile u prošlosti, kao i na hidrološke režime sliva i voda, rekla je.

72 vojnika u Ogulinu, u pripravnosti njih još 259

Protupoplavni vod Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga (NOS OS RH) sa 72 pripadnika, 12 pumpi za vodu, 12 motornih vozila i jednim amfibijskim transporterom PTS angažirani su i u utorak u Ogulinu, kao pomoć u obrani od poplava, a u pripravnosti je 259 vojnika.

U pripravnosti u matičnim postrojbama nalazi se 259 pripadnika Hrvatske kopnene vojske NOS OS RH, izvijestio je MORH. U spremnosti u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu nalazi se 31 pripadnik, u vojarni "Kamensko" u Karlovcu 88 pripadnika, a u vojarni "Eugen Kvaternik" u Gospiću 140 pripadnika HKoV-a OS RH, stoji na kraju priopćenja.

Održana sjednica Stožera Civilne zaštite grada Karlovca

Održana je sjednica Stožera Civilne zaštite grada Karlovca. Od jučerašnjeg dana u tijeku je punjenje i distribucija vreća s pijeskom. Dosad je distribuirano 5.680 vreća, a aktivnosti punjenja nastavljaju se do 8.000 vreća.

Prognoza je glavnog centra Hrvatskih voda da će najveći val Kupe u Karlovcu biti u srijedu, 20. rujna 2017. u 16 sati u visini do 660 cm, s mogućnošću do 700 cm, što znači da grad neće izaći iz pripremnog stanja. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene