Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tečaj u Rijeci

Kirurzi iz raznih dijelova svijeta dolaze u Rijeku na izobrazbu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Riječki kirurzi, iako rade u skromnijim uvjetima nego njihovi europski kolege, idu u korak sa svjetskom medicinom. Na obuku im dolaze kolege iz europskih zemalja.

Laparoskopske operacije za riječke su kirurge rutinske operacije. Za pacijenta manje bolne, za struku zahtjevnije. 'U onom postoperativnom tijeku, gdje se pacijent već ustaje, već istu večer nakon operacije, a drugi dan hoda, bol je minimalna', kaže Miljenko Uravić, pročelnik Odjela digenstivne kirurfije KBC Rijeka.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Slika nije dostupna Odgođeni prijemi bolesnika Ministarstvo: Uskoro rješenje za Kirurgiju riječkog KBC-a

U dvorani gužva. Desetak kirurga iz Slovenije i Latvije budno motri svaki pokret riječkih kolega. 'Zanimalo me kako to radite i zato sam došao, da mogu malo porazgovarati, vidjeti kakve probleme imate vi, a kakve mi', kaže slovenski kirurg Bojan Kreps. 'Došao sam vidjeti način na koji to vaši liječnici rade, naučiti nešto novo od iskusnijih kolega', kaže Arnold Stevens, kirurg iz Latvije.

>> Rijeka dobila novu dječju hematoonkologiju

Kroz tečajeve u riječkoj bolnici prošlo je već više od 150 kirurga iz europskih država. 'Imamo veliku podršku riječkog Medicinskog fakulteta u organizaciji našeg tečana. Naravno, ovo je jedno priznanje nama za sav trud i svo iskustvo', kaže kirurg i voditelj tečaja KBC Rijeka Marko Zelić.

Nažalost na ovaj način ne mogu se operirati svi pacijenti. 'Nije ovo za sve tumore ili benigne stvari debelog crijeva, nije to stopostotna indikacija. Postoje slučajevi koje treba operirati isključivo otvorenim načinom', kaže doktor Uravić.

Unatoč tomu, Rijeka po broju pacijenata operiranih ovim bezbolnijim načinom prednjači ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi s dvadeset posto takvih operacija. S novom i modernijom opremom taj broj će samo rasti kao i broj stranih kirurga na izobrazbi u riječkoj bolnici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene