Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori

Kinezi zagrizli na Tita!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kumrovčani pregovaraju s Kinezima da u bivšoj Partijskoj školi otvore centar akupunkture.

Ni pet mjeseci nakon promjene vlasti u Hrvatskoj pitanje privatizacije 'kumrovečkih mrtvih kapitala' - bivšeg spomen-doma boraca i omladine, Partijske škole i Titove rezidencije nije se pokrenulo s mrtve točke. Načelnik Kumrovca Dragutin Ulama, posredstvom zagorskog ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića, ovih je dana bio u Zagrebu na sastanku s predstojnikom Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladenom Pejnovićem.

Pročitajte i ovo Politička škola u Kumrovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Svi uvjeravaju da investicija ide, no... Gdje je zapelo s kupovinom bivše političke škole u Kumrovcu? "Imaju Kinezi kapital, ali ne žele samo tako novac podijeliti po Hrvatskoj" Bivša politička škola u Kumrovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dva milijuna više od traženog Kineska poduzetnica Yu jedina želi od države kupiti bivšu političku školu u Kumrovcu, nudi 14 milijuna kuna

'Očito je vrijeme krize i nema baš puno interesenata za kupnju kumrovečkih objekata koji su u vlasništvu države. Budući da baš i nije vrijeme za jeftinu rasprodaju državne imovine, koja je procijenjena na 40-ak milijuna kuna, kao mogućnost pojavilo se i davanje u dugogodišnju koncesiju tih objekata, na rok i do 50 godina', rekao je načelnik Kumrovca Ulama. Među potencijalnim investitorima koji bi uložili svoj novac u Kumrovec sada su u igri i Kinezi. Posredovanjem predsjednika Društva hrvatsko-kineskog prijateljstva Andrije Karafilipovića, Kumrovčani su, razgovarajući s kineskim partnerima, poslali ponudu u Kinu da se u bivšoj Partijskoj školi otvori srednjoeuropski centar tradicionalne kineske akupunkture i medicine.

Titova je pak rezidencija, u okviru Muzeja Hrvatskog zagorja trebala postati povijesni muzej gdje bi povjesničar prof. dr. Tvrtko Jakovina spojio događanja i ličnosti Zagorja i šire regije. No Muzejima Hrvatskog zagorja ta se inicijativa baš i ne sviđa. Oni su, naime, Titovu rezidenciju proglasili neperspektivnom i žele je vratiti na upravljanje državnoj agenciji za nekretnine AUDIO.

'Ako je istina da Muzeji Hrvatskog zagorja više ne žele Titovu rezidenciju, mogu samo reći da mi je to šokantna vijest jer Titova rezidencija zasigurno je najpotentniji kumrovečki objekt koji u Kumrovec može privući najviše turista. Meni je doista nezamislivo da neki ne prepoznaju turističke potencijale Kumrovca, jer Tito je ipak naš najveći brend', rekao je načelnik općine Kumrovec Dragutin Ulama te dodao kako muzeji očito ne žele Titovu rezidenciju jer bi tako sadašnji prostor Starog sela dobio konkurenciju, a nekima u Muzejima Hrvatskog zagorja to smeta.

Terme Tuhelj i dalje zainteresirane

Jedan od najupornijih potencijalnih investitora za kupnju ili upravljanje kumrovečkim objektima su Terme Tuhelj iz Tuheljskih Toplica, jer im je Kumrovec na pola puta između Tuhlja i Podčetrtka. Njihova direktorica Ivana Kolar kaže da unatoč tome što su u posljednjih godinu, dvije puno investirali u gradnju novog hotela u Tuheljskim Toplicama koji će biti otvoren početkom lipnja, i dalje su zainteresirani za kumrovečke objekte. 'Najviše smo zainteresirani za zgradu bivšeg spomen-doma, no isto tako mogli bismo upravljati i s ostala dva objekta. Za Kumrovec bi možda bilo najbolje da svaki od tri objekta preuzme netko drugi, kako samo jedan investitor ne bi previše utjecao na razvoj Kumrovca', rekla je Ivana Kolar. (Agencija VLM) 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene