Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobre vijesti s puta

Kinezi u Hrvatsku želi uložiti 10 milijardi dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dobar posao u Kini za izaslanstvo hrvatske Vlade. Klapa ratne mornarice Sveti Juraj oduševila je domaćine. Pjesmu 'Vivat Croatia' preimenovali su u 'Živjela Kina'.

Dobre vijesti i za gospodatrstvo. Kinezi žele ulagati u Hrvatsku. Ponuđeni su im već spremni projekti, a otvara se prostor i za veću trgovinski razmjenu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HGK donosi Gospodarstvo budućnosti: Evo čemu se trebamo okrenuti kako bismo pokrenuli hrvatsku ekonomiju Slika nije dostupna Dodjela Zlatne kune najboljima Burilović: Unatoč svemu, biznis ne smije i neće stati

Kineska hrana i kultura odavno su stigle u Hrvatsku. Xiong je prije 10 godina napustila domovinu te sada vodi restoran u Zagrebu.

'Posao je tu, možda i ostanemo tu malo više. Kad ostarimo možda se vratimo u Kinu', rekao je Xiong Xinying, vlasnica kineskog restorana.

Iz Kine se upravo vratilo hrvatsko izaslanstvo. Hrvatska zastava našla se u društvu 15 drugih zemalja jugoistočne Europe. Kinezi u regiju žele uložiti 10 milijardi dolara.

'Moramo znati da većina najjačih kineskih korporacija, bilo u bankarstvu, bilo u industriji, su zapravo još uvijek u vlasništvu ili većinskom vlasništvu države i oni preferiraju zapravo država i država', rekao je ministar Hajdaš Dončić.

Žele ulagati u luku Rijeka i logistički centar u Matuljima. Zanimljiv im je i osječki aerodrom s riječnom lukom u Vukovaru. Obožavaju lik i djelo Josipa Broza Tita. Bivšu partijsku školu u Kumrovcu pretvorili bi u tehnološki centar.

Na pitanje zašto su im baš ti projekti ponuđeni, ministar Hajdaš Dončić odgovorio je da razlog ponude ovih projekata leži u već gotovoj dokumentaciji.

Gospodarstvo Narodne Republike Kine jedno je od najbrže rastućih gospodarstava u svijetu. Najmnogoljudnija je zemlja svijeta s gotovo milijardu i pol stanovnika. 300 puta više od Hrvatske. I po površini je u samom vrhu. Zauzima četvrto mjesto. 170 puta je veća od Lijepe naše. I po BDP-u Kina je daleko ispred Hrvatske.

>> Poslijepodnevni 'spavanac' školaraca u Kini

'Mi 40 godina nemamo ni jednu investiciju u novu industriju u Hrvatskoj. Po tome smo jedinstven narod na europskom prostoru. Mislim da nema ni jedan narod koji se može po tome u negativnom smislu podičit', rekao je Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

U ovoj godini prema Kini je otišlo robe u vrijednosti 25 milijuna, a uvezli smo 737 milijuna kuna.

'Pokazao se dosta veliki interes, pogotovo, kada govorimo hrvatskim vinima gdje postoji veliko tržište za te proizvode i ja mislim da bi naši vinari trebali uložit dodatni napor i pokušati plasirati svoje proizvode na to veliko tržište', rekao je ministar Maras.

Od Kineza možemo mnogo toga i naučiti. Probleme suša i navodnjavanja davno su svladali. Hranu ne uvoze. 12 puta produktivniji su od Hrvata. Na godinu obrazuju 4 milijuna inženjera. Željezničku infrastrukturu razvili su do savršenstva. Upravo to htjeli bi napraviti i u Hrvatskoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene