Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica gradskog vijeća

'Škveru ne treba ponuđač koji će samo rastjerati radnike'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Burno je bilo danas u Splitu. Užareno stanje u Brodosplitu pokušalo se riješiti i na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća.

Oko pet tisuća obitelji ovisi o Brodosplitu, jasna je nervoza. Gradonačelnik Željko Kerum i vijećnici danas su se okupili s sindikalistima, upravom škvera ali i vladinim duznosncima zaduzeniam za privatizaciju. Lokalna je vlast vrlo kriticna prema tome da se zbog pritiska Bruxellesa što brže provede privatizacija. Gardonacelnik vjeruje da kupac iz Zagreba uopce nema novaca za kupovinu brodogradilista. Isto tako, radnici i uprava brodogradilista tvrde da mogu nastaviti graditi i sami,a DIV im je kao kupac krajnje sumnjiv, a za Novu TV govori i vlasnik te tvrtke koja je dobila odbijenicu za kupovinu brodogadilista. Iako mu nitko izgleda ne vjeruje, on tvrdi da ima novac za sve.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prije privatizacije Škverski sindikati od Vrdoljaka i kupca traže potpisivanje socijalnog sporazuma Slika nije dostupna U splitskom škveru tvrde 'Vlada je izmislila da EU uvjetuje privatizaciju škverova'

 

Zvoni na uzbunu u Škveru. Država spominje stečaj i likvidaciju ako se Brodosplit hitno ne privatizira. Ali Splićani odbijaju sumnjive im ponude, pa i onu jedinu, DIV-ovu. 'Ja ne prihvaćam takvu privatizaciju, u kojoj moramo skinuti gaće i sagnuti se', ističe vijećnik SDP-a Marjan Jurjević. I poduzetnik, i gradonačelnik Kerum odbija ovu privatizaciju. 'Ovakvo ulaganje u Hrvatskoj može dati samo Todorić, ali on se bavi svojim biznisom', smatra Kerum.

'Oko' za situaciju

Uvjeren je da DIV nema novca i zapravo cilja na golemo zemljište Škvera. Kerum valjda ima 'oko' za te situacije. 'On isplati sa 50 tisuća dolara radnike i dobije obalu vrijednu 700 milijuna dolara, sjevernu obalu Splita', kaže Kerum. Uprava Brodosplita ističe da više nemaju gubitke i da bi bez privatizacije sami mogli nastaviti dalje. Imaju cijeli plan o gradnji nova četiri broda.

Prvi operativac zadužen za privatizaciju tvrdi, više nema novca bez pokrića za brodogradilišta. Dosta je bilo gubitaka i potpora, poručuje. 'Do sada su milijarde potrošene na Škverove', naglasio je Ruđer Friganović, državni tajnik za gospodarstvo. Iako je Povjerenstvo za privatizaciju, pa i HBOR, odbacilo ponudu DIV-a kao nezadovoljavajuću, DIV uvjerava da ima kapital. Ima i plan otpuštanja radnika u kancelarijama, ali bi plaće povećao. Sindikalisti su skeptični i kažu, 'Mrav je htio pojesti slona'.

Inače Vlada će kako doznajemo do kraja mjeseca dobiti analize i za ostala brodogradilišta. Iako se ističe da su u pitanju stručne procjene cinjenica je kako da ce ministri morati donositi političku odluku. Koje brodogradilište ostaje a koje se zatvara. Jedno je sigurno, država više ne moze davati potpore brodogradilistima. Iako Škverani ne vole ove brojke, postoji izračun da je do sada primjerice godišnje svaki građanin ove zemlje za broodogradilišta izdvajao 1500 kuna za gubitke.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene