Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukazao se nakon više mjeseci

Gotovina 'doveo' Keruma na posao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon višemjesečnog izbivanja, splitski gradonačelnik Željko Kerum pojavio se danas na sjednici Gradskog vijeća. Evo i zašto!

Generala Antu Gotovinu danas je splitsko Gradsko vijeće proglasilo počasnim građaninom Splita, a počasna će mu povelja biti dodijeljena na svečenoj sjednici tog vijeća. Odluka o proglašenju generala Gotovine počasnim građaninom donesena je na poticaj gradonačelnika Željka Keruma, koji je rekao kako je njegovu inicijativu prihvatila i Komisija Gradskog vijeća za dodjelu javnih priznanja. Svih 22 nazočnih vijećnika je glasovanjem poduprlo takav prijedlog.

Pročitajte i ovo Željko Kerum Elektronička javna dražba Kerumovo zemljište u Drnišu ide na bubanj: Procijenjena vrijednost na 85.838 eura Željko Kerum Tko da više Kerumovo zapušteno zemljište prodano za 40.100 eura, a na prodaju idu i druge njegove nekretnine

Taj su prijedlog vijećnici jednoglasno usvojili, nakon čega su svi ustali i zapljeskali. To je, inače, bila prva točka dnevnog reda sjednice.

Splitski gradonačelnik rekao je da se general Ante Gotovina složio da ga se proglasi počasnim građaninom Splita, što je Gradsko vijeće danas jednoglasno i učinilo. Na pitanje kako komentira prijedloge više splitskih gradskih kotareva da se jedna ulica u Splitu nazove po generalu Gotovini, Kerum je odgovorio kako je Gotovina "preveliko ime i prevelika tema da bi se olako donijela odluka ili predložilo da se neka ulica nazove po njemu, tako da to uopće ne može komentirati jer o tomu treba razgovarati na višoj razini".

Na pitanje treba li nazive ulicama davati po živućim građanima, Karum je odgovorio kako "ne može odgovoriti na to pitanje jer o tome nije razmišljao".

>> Gotovina i Markač postali počasni građani Osijeka

U obrazloženju koje je pročitano uoči glasovanja, navedeno je, između ostalog, da je general Gotovina svoj ratni put započeo 1991. godine na bojištu Zapadne Slavonije, a tijekom Domovinskog rata bio je zapovjednik 6. operativne zone Split i zapovjednik Zbornog područja Split te tijekom akcije "Oluja" zapovjedao sektorom Jug.

"Vodio je ustrojavanje, opremanje i provođenje vojnih operacija na širem području Dalmacije i unutrašnjosti, od Velebita do punte Oštro na Prevlaci, što je rezultiralo oslobađanjem cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske u njegovoj zoni odgovornosti, izlaskom na međunarodno priznate granice RH sa susjednom Republikom Bosnom i Hercegovinom i omogućavanjem uspostave državnog pravnog poretka na oslobođenom teritoriju i uspostavu normalnog života i rada na tom prostoru", navodi se u Kerumovu obrazloženju.

'Bio sam na godišnjem'

Navodi se i da grad Split želi "iz zahvalnosti za sve zasluge tijekom Domovinskog rata i nakon njega, generalu Gotovini dodijeliti priznanje počasnog građanina".

Kerum je sjednicu napustio već nakon 2. točke dnevnog reda te je odgovarao na pitanja novinara. Upitan zašto ga mjesecima nije bilo na Gradskom vijeću, Kerum je odgovorio da je bio na godišnjem odmoru, ali da je bez obzira na to bio obaviješten o svemu što se u Gradu događa. Na upit novinarke Dnevnika Nove TV koliko dana godišnjeg odmora može koristiti, Kerum je rekao da ima dosta staža te da mu je ostalo još dana od prošle godine.

Također je pojasnio da je njegov veći angažman sada potreban jer je, nakon što je oduzeo ovlasti zamjenici Anđelki Visković, sav posao 'pao' na njegovog sada jedinog zamjenika Jure Šundova.

Novinari su zatekli i Anđelku Visković, koja je rekla da je njezina situacija vrlo neobična, ali da bez obzira na to što su joj oduzete ovlasti dolazi na posao i radi na korist građana Splita. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene