Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska građanska stranka

Kerum: HDZ i SDP slabe, mi smo već sada treća snaga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitski gradonačelnik Željko Kerum izabran je danas za predsjednika novoosnovane Hrvatske građanske stranke.

Kerum je u prvom govoru kao predsjednik stranke u restoranu Sky trgovačkog centra Joker, koji je u njegovom vlasništvu, izjavio kako se ne radi o njegovoj, ali ni regionalnoj stranci, nego stranci svih građana te je ocijenio kako je Hrvatska građanska realno gledajući treća politička snaga u Hrvatskoj, koja će na idućim parlamentarnim izborima osvojiti barem 10 mandata u Saboru. Kerum se osvrnuo i na kritike da se radi o njegovoj obiteljskoj stranci riječima da malo tko ima 20 ili 30 tisuća članova. Kerum je posebno naglasio kako više nije poduzetnik nego političar. Stranka je osnovana na Kerumov 49. rođendan.

Pročitajte i ovo Milan Bandić Otvorio Trgovački sud Milan Bandić u stečaju, dug dodatno narastao sjednica Hrvatskog sabora Četiri milijuna razloga za veselje HDZ-u Strankama u 2024. gotovo dvoznamenkasti iznos: Zastupnice će dobiti više od zastupnika

Moguća i predsjednička kandidatura

U prvoj izjavi za novinare kao stranački predsjednik Kerum je na pitanje hoće li sudjelovati na predsjedničkim izborima odgovorio kako to pitanje ‘stoji otvoreno’. ‘Još nismo donijeli odluku hoćemo li istaknuti kandidata ili ćemo nekomu dati podršku. To pitanje je još otvoreno’, rekao je.

Keruma, jedinog kandidata za predsjednika stranke, sudionici osnivačke skupštine na tu su dužnost izabrali jednoglasno, javnim glasovanjem. Zahvaljujući na izboru, Kerum je istaknuo kako HGS ‘nije Kerumova stranka, nego stranka svih hrvatskih građana’. ‘Mi nismo regionalna stranka, djelovat ćemo na području cijele Hrvatske’, rekao je Kerum, dodajući kako dvije najjače stranke u Hrvatskoj, HDZ i SDP, gube pozicije. Procijenio je da će HGS na idućim parlamentarnim izborima ‘igrati jaku ulogu’. Ta će stranka, po Kerumovu mišljenju, ‘napraviti zaokret u RH’ i stvoriti perspektivu Hrvatskoj.

'Nismo opterećeni'

‘U nama su ljudi prepoznali nešto novo i prosperitetno. Mi nismo opterećeni ni politički ni ideološki’, istaknuo je 49-godišnji predsjednik nove političke stranke u Hrvatskoj Željko Kerum. U prvom govoru kao predsjednik stranke spomenuo je i svoju izjavu o Srbima kojom je izazvao optužbe da je netolerantan i rasist. ‘Prikazuje me se kao nacionalista i rasista, a to me boli i muči jer nisam takav, a i svi oni koji me znaju potvrdit će da nisam takav. Ja sam u toj emisiji na provokativno novinarsko pitanje odgovorio bezazleno i iskreno isto kao što bi odgovorilo 90 posto Srba i Hrvata, a to ne znači nikakav nacionalizam i šovinizam’, rekao je Kerum. Izrazivši žaljenje što je nakon te izjave shvaćen kao šovinist, Kerum je rekao da je prijatelj građanima svih nacionalnosti. ‘Ja volim svoju Domovinu, a svakog poštujem i nikoga ne mrzim’, rekao je Kerum.

Na osnivačkoj skupštini HGS-a izabrana su stranačka tijela i prihvaćeni statut i program stranke. ‘Temeljni cilj HGS-a je materijalno i emocionalno blagostanje građana Hrvatske i blagostanje Republike Hrvatske’, rekao je, uz ostalo, predsjednik inicijativnog odbora za osnutak nove stranke Jure Šundov. ‘HGS smatra da treba mijenjati administrativni ustroj Republike Hrvatske, ali da se pritom ne ugroze interesi manjih jedinica lokalne samouprave’, rekao je, među ostalim, Šundov. Među mnogobrojnim gostima, na osnivačkoj skupštini HGS-a, kako je rečeno, bio je i Slobodan Ljubičić kao izaslanik zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića. (T.Š. / Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene