Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvo ime lokalnih izbora

'Obećao sam Splićanima procvat, to ću i ispuniti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rijetko se dogodi da neki izborni kandidat pobudi baš tako ogorčen otpor, da se čini kako je skoro pa sudbina drugog grada u Hrvatskoj ugrožena, dođe li on na njegovo čelo. Njegovi protivnici doslovce su molili građane da glasaju za bilo koga drugog, samo ne za njega. S jedne strane nezapamćen otpor, s druge više nego glatka pobjeda! Nema nikakve sumnje da je prvo ime proteklih lokalnih izbora bio Željko Kerum.

Neizvjesnost na licima u Kerumovu stožeru. Ne zbog izbora, već zbog nogometne utakmice. Jer i prije službenih rezultata, nikakve dvojbe nije bilo. Bitka na Poljudu završila je remijem. No zato je ona na glasačkim mjestima kulminirala velikom pobjedničkom feštom.

Pročitajte i ovo Đuro Sessa NEMA OSNOVE ZA STEGOVNI POSTUPAK Šef Vrhovnog suda pokrenuo etički postupak protiv sudaca koji su bili na zabavi u konobi Željka Keruma Slika nije dostupna Ročišta vjerovnika u veljači Totalni slom Kerumova poslovnog carstva: Još prije četiri godine utvrđen dug od 1,7 milijardi kuna

Od rodnog zaseoka u Dalmatinskoj Zagori, preko prve trgovine na splitskim Brdima i poslovnog carstva koje je stvorio, pa sve do zgrade splitske Banovine. Put je to koji je napravio novi gradonačelnik dalmatinske metropole, donosi Provjereno.

Kerumi, kod Muća, 40-ak kilometara od Splita rodno su mjesto Željka Keruma. Malo dalmatinsko selo u kojem se kažu, rodio veliki čovik. Premda su imali kuću u Splitu, mali je Kerum ovdje proveo veći dio djetinjstva. I oni stariji i mlađi, znaju ga samo po dobru.

Prvi veći zarađeni novac odlučio uložiti

Kerum je 80-ih godina radio kao strojarski tehničar u Splitu, neko vrijeme proveo je u Iraku na izgradnji posebnih objekata. Tamo je zaradio prvi veći novac i odlučio ga uložiti. 'Ja sam genetski ambiciozan kao što su bili moji djed i otac, ja sam kao mali počeo raditi i nikad se nisam zadovoljavao s malim stvarima, htio sam nešto napraviti u životu', rekao je novi gradonačelnik Splita.

Godine 1989., Željko je otvorio prvu trgovinu. Danas u njegovim tvrtkama radi više od 3000 ljudi. O njegovim autima, tvrtkama i jahti dosta se zna. S druge strane, o njegovoj obitelji zna se vrlo malo. Supruga Ankica nikada ne izlazi u medije, kći Neva, po kojoj je nazvana jedna od Kerumovih tvrtki, također. Sin Joško viđen je pri otvaranju trgovačkog centra nazvanog po njemu. Jedina koja ga vjerno prati u stopu, sestra je Nevenka. Kada je u pitanju brat ništa ne prepušta slučaju. Pa ni na dan izbora.

'Ja sam umorna jer sam bila promatrač na jednom izbornom mjestu jer sam se htjela uvjeriti da će sve biti regularno', rekla je Nevenka Kerum koja slovi kao hrvatska željezna lady i Željkova je desna ruka od samih početaka. 'Ja mislim da je on tek na pola puta svog razvojnog procesa i da je pred njim tek sada onaj najplodniji period kada će ostvariti najveća djela koja će povijest pamtiti', rekla je Nevenka.

Kerum će samo brinuti o interesu Splita

I sam željko priznaje da se 31. svibnja, dogodila se revolucija. 'Mislim da će hrvatski sociolozi imati raditi analize, svi se čude', i Kerum priznaje. Ne samo da će se sociolozi čuditi, činit će to i ostali splitski intelektualci koji su javno pozivali građane da glasuju za bilo koga, samo ne za Keruma. 'To pitajte njih zašto sam ja neadkvatna osoba, šta bih ja komentirao njih, više neću ubuduće trošit energiju na bilo kakva pitanja koja nisu ozbiljna i u interesu grada Splita, to ću strogo dijeliti, sve što nije u interesu grada, na to neću odgovarati!', zaključio je Kerum.

'Procvat Splita i preporod, ono što sam obećao Splićanima ja ću to i ispuniti jer inače ne bih mogao hodati gradom, ne bi imao mira, ne bih moga spavat prioritet za Splićane je egzistencija i posao. Možda lova neće padati se neba, ali promjene se itekako očekuju. Kerum će za vratom imati gotovo 200 tisuća vrlo temperamentnih sugrađana koji će zasigurno svaki njegov potez pratiti pod dvostrukim povećalom. Znajući da Splićani ipak nemaju dlake na jeziku, gradonačelnika čeka težak i ozbiljan posao.

Sociolozi kažu, ovo su izbori koji su pokazali podijeljenost bogatog centra i gospode, u odnosu na doseljenike s rubnih dijelova grada koji žive u mnogo skoromnijim uvjetima. No razmišljanja fetivih Splićana i vlajsko-bodulskih pridošlica nikada nisu bila ista. Pa tako ni sada.

Građani su htjeli radikalnu promjenu. Pa su je i dobili. Neki već sad govore Split je dobio što je i zaslužio. Naravno pitanje je na koji način se ta poruka interpretira, dobornamjerno ili zlonamjerno. Kerumovi glasači, njih 60 posto, ne sumnjaju, njihov je Željko veliki plus za grad pod Marjanom. U poslovnim vodama pokazao se kao vrstan plivač. No, kako će se jedan poduzetnik, koji je u svojoj kompaniji dosad sve rješavao po kratkom postupku snaći u birokraciji državne uprave, ostaje vidjeti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene