Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Split sve siromašniji

Kerum našao vremena za pjesmu, ali ne i za novu pučku kuhinju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kampanja za lokalne izbore zahuktava se u Splitu, gradu u kojem sve više raste problem nezaposlenosti i siromaštva. Potrebe su sve veće pa je danas otvorena nova pučka kuhinja.

Nezaposlenost je uistinu veliki problem u Splitu. Podatak Zavoda za zapošljavanje je da je krajem prošlog mjeseca nezaposleno bilo 20 tisuća Splićana, no neki procjenjuju da ih ima i do 25 tisuća. I to je, naravno, veliki generator siromaštva koji, čini se, ubrzano raste u Splitu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Da su danas izbori EKSKLUZIVNO Kerum gubi Split? Slika nije dostupna Nakon Keruma EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE Doznajte koga Splićani žele za gradonačelnika

Samo od početka godine broj korisnika pučke kuhinje narastao je gotovo trostruko. Pitali smo neke od onih koji žele gradsku vlast kako se namjeravaju nositi s tim problemom.

>> Splitska policija utvrđuje je li Kerum počinio prekršaj zbog kacige

'Jednoga dana žalit će mnogi što ga više nema, ostat će pjesma i uspomena na posljednjeg boema', pjevao je sinoć Željko Kerum, slaveći do dugo u noć, a danas, iako je bio najavljen nije došao na otvorenje nove pučke kuhinje u Splitu. A ona je nažalost prijeko potrebna.

'Prvog siječnja ove godine imali smo 350 korisnika pučke kuhinje, danas je 900 korisnika u četiri mjeseca nakon toga', kaže ravnatelj DES-a Marijan Meštrović. 'Ljudi su gladni, firme su se zatvorile, 36.000 radnih mjesta je zatvoreno', kaže Mira Novaković iz Zajednice nezaposlenih Splitsko-dalmatinske županije.

A što je učinila gradska vlast? 'Mi smo u ove četiri godine učinili sve što smo mogli s obzirom na krizu', kaže dogradonačelnik Splita Jure Šundov.

No, protukandidati imaju svoje ideje za borbu s nezaposlenošću i siromaštvom. 'To su tri ključna projekta koja sam naveo u svom programu, a to vam je Istočna obala, kompleks Istočne obale, drugi je dio turistička palača, treći je dio stari Hajdukov plac koji direktno zavisi od grada', kaže SDP-ov kandidat za gradonačelnika Splita Ivo Baldasar.

'Imamo više programa koji uključuju prije svega sveučilište i znanstvene institucije, imamo plan poticanja dobrih studenata, plan otvaranja inkubatora za mlade poduzetnike na Dračevcu, imamo želju formirati tehnološki park u Vučevici', kaže HDZ-ov gradonačelnički kandidat Vjekoslav Ivanišević.

'Krenut ćemo, naravno, s privatnim investitorima, njima omogućiti da oni idu sa svojim investicijama, pokrenut ćemo gradske projekte, krenut ćemo prema EU fondovima', obećava nezavisna kandidatkinja Anđelka Visković.

'Što mi predlažemo? Osnivanje gradske banke, dakle banke u vlasništvu Grada Splita, osnivanje vlastite osiguravajuće kuće. Te dvije institucije su zapravo tvornice novca', kaže Milan Štrljić iz splitskog ogranka Laburista.

A dok se nešto ne promijeni, broj korisnika pučke kuhinje raste. Danas se u ponudi našao i crni rižoto, ali inače će biti puno skromnija hrana.

Tko god pobijedi na predstojećim lokalnim izborima, u Banovini ga ne čeka ružičasta situacija. Uz toliki porast nezaposlenih i siromašnih, osiromašila je i gradska blagajna. Stoga je pitanje kako će se napuniti i na što će se u budućnosti trošiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene