Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon prekinute sjednice

Kerum: Izgleda da će me morat' trpit' još četiri godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjednica Gradskog vijeća u Splitu danas je bila burna, a napustili su je zastupnici oporbenog HNS-a i SDP-a.

Nastavak sjednice splitskoga Gradskog vijeća, koja je počela 27. ožujka, prekinut je danas pošto je utvrđeno da nedostaje kvorum jer je šestero vijećnika koalicije SPD-HNS napustilo sjednicu zato što im, po njihovim riječima, nije pravodobno dostavljen materijal za sjednicu, a njima se pridružila još dvojica vijećnika.

Pročitajte i ovo U Splitu su ponovo osvanuli uvredljivi grafiti - 6 Tri kaznena djela Policija uhvatila grafitera koji je blatio Milanovića i druge političare, poznato odakle je Josip Markotić Neslaganja Raskol u Mostu: Splitski gradski vijećnik napustio stranku, nema ga na listi za Sabor

Na sjednici je, kako je rekla predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić, bilo nazočno 20 od 25 vijećnika, a kada je s nje otišlo šestero vijećnika SDP-a i HNS-a, pridružili su im se i neovisni vijećnik Igor Boraska te vijećnik Hrvatskoga demokratskog slobodarskog saveza Dalmacije (HDSSD) Luka Roguljić, ukupno osmero vijećnika, čime više nije bilo kvoruma.

>> Kerum otišao sa sjednice: 'Ne želim za ništa odgovarati'

Roguljić je najavio da će se vratiti na sjednicu, ali to se nije dogodilo pa je sjednica prekinuta, a o njezinu nastavku vijećnici će biti obaviješteni, rekla je Bečić preostalima 12-ero vijećnika nakon gotovo jednosatne stanke.

U ime kluba vijećnika SDP-a i HNS-a Ivo Baldasar zatražio je na početku da se sjednica odgodi jer za neke, kako je rekao, ključne točke dnevnog reda, kao što su informacije o postupcima predstečajne nagodbe nad građevnom tvrtkom Konstruktor-Inženjeringom d.d. i nad Hvidrom d.o.o. iz Splita, materijal im je stigao tek sinoć te nisu imali dovoljno vremena pripremiti se za sjednicu. Te su točke dnevnog reda od životne važnosti, a mi nismo imali dovoljno vremena za proučavanje materijala i zato tražimo odgodu, rekao je Baldasar.

Bečić je odbila Baldasarov prijedlog ističući kako je poslovnikom predviđeno da se materijali vijećnicima dostave sedam dana uči sjednice , ali ako ima opravdanih razloga, oni se mogu poslati i kasnije. Po njezinim tvrdnjama, informacije o postupcima predstečajnih nagodbi u Konstruktor-Inženjeringu i Hvidri stigle su tek jučer i nije bilo vremena da se materijali u vezi s tim točkama vijećnicima prije proslijede. Po njezinim riječima, danas je bilo predviđeno razmatranje tih točaka dnevnog reda prije višemjesečnoga 'praznog hoda' Gradskog vijeća zbog lokalnih izbora u svibnju.

Lokalni izbori na pragu

'Gospodine Baldasar, lokalni su izbori na pragu, želite skrenuti pažnju na sebe i svoju stranku. Kad budete na vlasti, onda mijenjajte poslovnik o radu Gradskog vijeća', poručila je Bečić Baldasaru, nakon čega su vijećnici koalicije SDP-a i HNS-a demonstrativno napustili sjednicu, a iz dvorane su izišla još dvojica vijećnika - Boraska i Roguljić.

Nakon izlaska sa sjednice, Baldasar, koji je i kandidat koalicije SDP-a i HNS-a za splitskoga gradonačelnika, izjavio je novinarima kako je taj vijećnički klub u ovom mandatu nekoliko puta napustio sjednicu vijeća isprovociran 'krajnjom brutalnošću' i bezobraštinom predsjednice GV-a Bečić i gradonačelnika Keruma.

'Ovo je nasilje nad demokracijom. Svaki put nas gospođa Bečić isprovocira i izvrijeđa i toga je dosta. Današnjim napuštanjem sjednice digli smo se protiv nasilja nad demokracijom', rekao je Baldasar. Istaknuo je kako vijećnici SDP-a i HNS-a u vezi s Konstruktorom i Hvidrom nisu željeli preuzimati odgovornost i odlučivati o ljudskim sudbinama i radnim mjestima prije nego što prouče materijal, za što nisu imali dovoljno vremena.

'Ne želimo glumiti majmune'

Vijećnik SDP-a izjavio je kako su vijećnici SDP-a i HNS-a napustili sjednicu jer 'ne žele glumiti majmune'. 'Nećemo glumiti samo dekor, nego ćemo kazati što mislimo', istaknuo je i dodao kako će glasači u Splitu sada vidjeti da je riječ o 'jednoj vrsti nasilja zamotanog u celofan demokracije'. Vijećnik HNS-a Goran Kovačević rekao je kako je 'teror nad oporbom' u splitskome Gradskom vijeću kulminirao danas jer se ničim ne želi izići u susret oporbenim vijećnicima.

Nakon jednosatne stanke, dogradonačelnik Jure Šundov izvijestio je kako je vijećnicima koji su napustili sjednicu predložio da se s dnevnog reda skinu sporne točke i ostave one koje to nisu, a da se zauzvrat vijećnici vrate na sjednicu, što su oni, kako je rekao, odbili.

Kerum: Nije točno da su školske odbore predloženi većinom HGS-ovci

Splitski gradonačelnik Željko Kerum ustvrdio je danas, nakon prekida sjednice Gradskog vijeća, kako nije točno da su predloženi članovi u školske odbore u Splitu, o čijem je imenovanju to vijeće trebalo odlučiti, većinom iz njegove Hrvatske građanske stranke (HGS).

Na pitanja novinara jesu li se oporbeni vijećnici, koji su napustili današnju sjednicu, naljutili zato što je dnevnim redom bilo predviđeno imenovanje članova, većinom iz njegove Hrvatske građanske stranke (HGS), u više školskih odbora u Splitu, Kerum je odgovorio: 'Je, cilo selo sam stavija. Ma tko će dat toliko ljudi. To nije točno. To je samo strah i plašenje moje oporbe za lokalne izbore.'

Na napomenu novinara da je u tri školska odbora bila predložena i njegova nećakinja, Kerum je odgovorio protupitanjem: 'A koja nećakinja, pošto je moja familija velika?' Na novinarsku dopunu da je riječ o kćeri njegove sestre i predsjednice Gradskog vijeća Nevenke Bečić, Kerum je odgovorio kako je to 'super jer je ona školovana cura s iskustvom i baš u tim školama fali kadar'.

Kerum je također rekao kako je to zapravo napad na njega pred izbore te ustvrdio kako izgleda da će ga Splićani morati 'trpiti' i sljedeće četiri godine.

Kerum: 'Da, zabavljao sam ljude'

Po Zakonu o odgoju i obrazovanju, školski odbori imenuju i razrješuju ravnatelje, donose godišnje planove i programe rada, daju suglasnost za zapošljavanje u školama i dr. Na pitanje hoće li se ponovno kandirati za splitskoga gradonačelnika, odgovorio je da će odluku o tome uskoro donijeti, a na pitanje je li 920.000 kuna koje su vijećnici njegove stranke za Uskrs donirali splitskim umirovljenicima dio kampanje, kratko je odgovorio: 'Naravno.'

Odgovarajući na pitanja, rekao je među ostalim i kako je u proteklome četverogodišnjemu mandatu davao izjave kojima je zabavljao ljude 'jer ljudima je ionako dosta njihovih problema pa im je drago ponekad čuti nešto što je smiješno i zabavno'.

Otvaranje Zapadne obale

Kerum je najavio za idući tjedan otvaranje Zapadne obale u Splitu rekavši kako se takvo što nije dogodilo od Mediteranskih igara u Splitu 1979. godine. Rekao je da su na svečano otvorenje Zapadne obale pozvani svi državni čelnici te da bi želio da dođu predsjednik Republike Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i ministri.  (I.D. / T.K./ Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene