Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na dužnost će na jesen

Kenneth Merten novi američki veleposlanik u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Karijerni diplomat Kenneth Merten novi je veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj koji će dužnost preuzeti tijekom jeseni, priopćilo je u četvrtak američko veleposlanstvo u Zagrebu.

Senat je imenovanje veleposlanika Kennetha Mertena potvrdio 30. ožujka 2012. godine, a američka državna tajnica Hillary Clinton mu je vjerodajnice predala u srijedu, čemu je nazočio i hrvatski veleposlanik u SAD-u Joško Paro.

Merten se diplomatskom zboru pridružio 1987. godine i do sada je obnašao dužnosti u američkom veleposlanstvu u Parizu, Bonnu, Američkoj misiji pri EU u Bruxellesu, a posljednja dva veleposlanička mandata odradio je na Haitiju.

Primajući vjerodajnice, u svom je govoru je izrazio uvjerenje da ga je diplomatska karijera dobro pripremila za veleposlaničko mjesto u Hrvatskoj, s obzirom na njegov "desetogodišnji rad u zemljama zapadne i središnje Europe i u institucijama EU-a".

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić ususret parlamentarnim izborima Novi diplomatski sukob? Slovenci odbili srpskog kandidata za veleposlanika, oglasio se Vučić Gary Koren Šokantne snimke Izraelski veleposlanik pokazao novinarima snimke brutalnog Hamasova iživljavanja nad žrtvama: "Ne borimo se protiv Palestinaca, nego protiv terorista"

>> Veleposlanik iz Egipta: Ljudi znaju kako se ponašati

"Trebamo čestitati hrvatskim vladama za donošenje nekih teških, ali u konačnici dobrih odluka u proteklih 15 godina. Rezultat toga je Hrvatska u srcu Europe, Hrvatska koja je jedna od ključnih članova transatlantske zajednice", rekao je Merten.

Prema njegovim riječima, SAD ima zreo i iznijansiran odnos s Hrvatskom koji će se priključenjem RH Europskoj uniji još više produbiti.

"Veze između dvije zemlje su jake jer dijelimo iste vrijednosti", zaključio je Merten i poručio da će jedan od prioriteta u daljnjem snaženju odnosa biti povećanje obujma trgovine i investicija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene