Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POLICIJA PRIVELA PROTIVNIKA PROSVJEDA

Keleminec opet spalio Novosti, policija ispituje ima li elemenata poticanja na nasilje i mržnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U organizaciji stranke A-HSP desetak je njenih pripadnika spalilo primjerke tjednika Novosti pred uredom Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu. Policija ih nije privela, ali jest jednu osobu koja je remetila desničarski skup.

Šačica desničara koje je predvodio Dražen Keleminec, predsjednik stranke A-HSP, prosvjedovala je pred sjedištem Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu. 

Pročitajte i ovo Domovinski pokret Pred Oluju Domovinski pokret traži prekid financiranja SNV-a: "Pupovac relativizira velikosrpsku agresiju" Milorad Pupovac u Petrovoj gori Pupovac na obilježavanju proboja partizanskih snaga: "Bili ste prijetnja Hrvatskoj i Europi kao što ste i danas"

Kao i na prošlom njihovom prosvjedu, i ovoga puta su spaljeni primjerci tjednika Novosti, a ovaj put su ih zapalili Keleminec i čovjek koji se predstavio kao Nikola Krklješ, pripadnik srpske nacionalne manjine, koji je rekao da se protivi politici Milorada Pupovca, predsjednika SNV-a, što pokazuje činom paljenja novina.

Policija je nadgledala skup, snimali su ga kamerom, ali prema njima nisu postupali. Jesu, međutim, prema jednom čovjeku koji je vikao prosvjedujući protiv Keleminca i družine. Nakon što je Keleminec pozvao policajce da reagiraju, oni su tog čovjeka udaljili. 

Keleminec je rekao kako je proteklih dana bio na ispitivanju u policiji zbog skupa održanog prije 10 dana, kada je također spaljen primjerak tjednika Novosti, ali da mu ne mogu ništa jer novine nisu paljene na javnoj površini, već u kanti. 

I ovoga puta primjerci Novosti dogorjele su u pripremljenoj kanti.

Keleminec je rekao da je podnesena i kaznena prijava protiv Milorada Pupovca zbog "poticanja na terorizam te širenje rasne i nacionalno etničke mržnje", referirajući se na nekoliko naslovnica Novosti. Tvrdi, naime, da je taj tjednik ciljano poticao na uništavanje i paljenje državnih i javnih objekata. 

MUP: "Utvrdit ćemo ima li elemenata poticanja na nasilje i mržnju"

Iz policije ističu kako će proširiti ranije započeto kriminalističko istraživanje koje su u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom započeli povodom istovjetnog događaja od 2. rujna 2017., kada je također Dražen Keleminec zapalio primjerak spomenutih novina.

"S obzirom na postojanja osnove sumnje na iskazivanje mržnje i pozivanje na nasilje prema određenoj skupini, u konkretnom slučaju prema srpskoj nacionalnoj manjini, kriminalističko istraživanje poduzeto je s ciljem utvrđivanja postojanja obilježja kaznenog dijela iz čl. 325. KZ RH, Javno poticanje na nasilje i mržnju.U tom kontekstu policija promatra i današnji i događaj od 2. rujna te će o svim prikupljenim obavijestima izvijestiti nadležno državno odvjetništvo", poručuju iz MUP-a

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene