Obavijesti Video Pretražite Navigacija
To je bio dogovor

KBC Zagreb: Pacijent nije ostavljen usred operacije zbog kraja smjene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pacijent nije ostavljen i taj slučaj nema nikakve veze ni sa novim kolektivnim ugovorom niti sa smjenskim radom, poručio je sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb Zlatko Giljević.

Sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb Zlatko Giljević opovrgnuo je u četvrtak medijske napise da je kirurg iz tog KBC-a nakon završetka smjene ostavio pacijenta usred operacije, istaknuvši kako pacijent nije ostavljen te da taj slučaj nema nikakve veze ni sa novim kolektivnim ugovorom niti sa smjenskim radom.

Pročitajte i ovo KBC Zagreb Sasula uvrede Prijetila ravnatelju KBC-a jer nije dobila specijalizaciju: "Crknite Hercegovci, pi*ka vam materina ustaška'" KBC Split Afera u u splitskom KBC-u "Je li normalno da se starijeg liječnika tijekom operacije radi budalom?": Bivši zaposlenik splitske bolnice, poznati kirurg, komentirao pozadinu skandala

'To je bio dogovor između mlađe službe koja je započela operaciju i starije, iskusnije službe koja ju je nastavila', rekao je Giljević novinarima. Po svim informacijama kojima raspolažem, kaže Giljević, pacijent nije ostavljen na stolu, kako to pišu neki mediji.


Zagreb: Kirurgu završila smjena pa ostavio pacijenta usred operacije

S obzirom na napise da kirurzi zbog novog kolektivnog ugovora ostavljaju na stolu pacijente pod anestezijom i odlaze iz bolnice jer im je završilo radno vrijeme, podsjetio je da svaki liječnik mora do kraja pružiti pomoć pacijentu i ne smije ga napustiti. To nije samo etički nego i kazneni problem, istaknuo je sanacijski upravitelj KBC-a.

Avberšek: Sve se evidentira i plaća

Radno vrijeme u bolnicama je klizno, a svaki ostanak se evidentira i ulazi u satnicu. Svi se radni sati po novom kolektivnom ugovoru zbrajaju i sve što prelazi 180 sati u mjesecu obračunava se kao prekovremeni rad, pojasnio je  Giljević novosti koje je donio novi kolektivni ugovor za zdravstvo.

'Prema našim analizama, svi koji puno rade, pogotovo transplantacijski timovi i kirurzi, imat će značajno veće plaće nego ranije. Ali pripravnost, u kojoj se ništa ne radi, bit će manje plaćena. Idemo za tim da platimo rad', rekao je Giljević nakon obilježavanja obljetnice transplantacijskog programa u KBC-u Zagreb.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek oštro je opovrgnula izjave koje medijima daju članovi Hrvatskog liječničkog sindikata o navodnom neplaćanju prekovremenog rada u zdravstvu.

'Svakom radniku u zdravstvu svaki prekovremeni sat se evidentira i plaća', ističe Avberšek, jedna od potpisnica novog kolektivnog ugovora koji je na snazi od početka prosinca, a kojeg nije htio potpisati Liječnički sindikat. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene