449641
449641
449641
449641
449641

KBC Zagreb: 15. obljetnica prve transplantacije jetre kod djece

  • , 10.09.2016., 00:00
  • Autor:
  • komentara

KBC Zagreb svečano je u petak obilježio 15. godišnjicu prve transplantacije jetre kod djece, velikog događaja koji je obilježio razvoj transplantacijske medicine u Hrvatskoj.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Prvi takav zahvat izveden je prije 15 godina na Klinici za kirurgiju KBC-a Zagreb. Zahtjevna operacija trajala je 15 sati, a izveo ju je interdisciplinarni tim predvođen tadašnjim pročelnikom Zavoda za dječju kirurgiju Stipom Batinicom i abdominalnim kirurgom Matom Škegrom koji se na obilježavanju obljetnice prisjetio tadašnjeg velikog uspjeha.

Na proslavu je došao i šesnaestogodišnji mladić Leo Lipovac, kojemu je prije petnaest godina, kao desetomjesečnom djetetu transplantirana jetra.

"Spremnost njegovih roditelja na ovakvu operaciju te stručnost i požrtvovnost našeg transplantacijskog tima rezultirali su velikim uspjehom i novim životom za malenoga Lea, koji je rođen s prirođenom greškom nerazvijenih žučnih vodova. Etički nismo imali što izgubiti jer je dijete umiralo i nije bilo načina da mu se produži život. Uz veliki trud i zalaganje ta je transplantacija uspjela, a danas je to odrastao dječak sa 16 godina koji živi normalno poput svojih vršnjaka. To nam je dalo silnu motivaciju tako da smo poslije napravili još 35 dječjih transplantacija", prisjetio se Škegro, koji je operirao malog Lea.

Petnaestu obljetnicu prve transplantacije jetre kod djece ocijenio je velikim danom za KBC Zagreb, ali i za cjelokupno hrvatsko zdravstvo. "Prije 15 godina to je bio veliki izazov, a danas je to za nas rutinska procedura. Dokaz je to da imamo vrhunske kadrove i ustanove, konkurentne u transplantacijskoj medicini u svijetu. Ovaj program nemaju ni mnogo razvijenije zemlje u okruženju, koje svoju djecu šalju u inozemne centre", rekao je Škegro.

Trenutno u Hrvatskoj na transplantaciju jetre čeka dvoje djece, no nisu na hitnoj listi pa se čeka odgovarajućeg donora.

Vezano uz postotke preživljenja operirane djece, KBC Zagreb ima oko 90 posto preživljenja kod djece nakon prvog mjeseca od transplantacije jetre, oko 80 posto nakon tri godine i 70 posto nakon pet godina od zahvata, što je u skladu sa svjetskim standardima.

Škegro ističe i da je u 19 slučajeva dosad jetra bila transplantirana sa živog donora, koji su svi prošli bez težih komplikacija.

KBC Zagreb jedina je ustanova u Hrvatskoj koja ima program transplantacije jetre kod djece. Ravnatelj Ante Ćorušić istaknuo je odličnu organiziranost sustava koja je, uz kirurško umijeće, bila preduvjet za ovakav rezultat.

Hrvatska je danas članica Eurotransplanta i već je godinama na samome vrhu te europske zaklade po broju darovanih organa i presađenih organa u odnosu na broj stanovnika, istaknuto je na obilježavanju. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se