Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj kriminalističke istrage

Kaznena prijava zbog ratnog zločina u Borovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vukovarsko-srijemska Policijska uprava (PU) izvijestila je o završetku kriminalističkog istraživanja ratnog zločina počinjena od 18. do 21. studenoga 1991. u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju i negdašnjem kombinatu 'Borovu'.

Nakon kriminalističkog istraživanja policija je Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru u odsutnosti prijavila 62-godišnjeg potpukovnika bivše JNA, državljanina Republike Srbije iz Odžaka, zbog počinjenja kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnoga prava - ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Utvrđeno je da je 62-godišnji srbijanski državljanin kao zapovjednik vojne policije bivše JNA, koja je bila zadužena za osiguranje zarobljenih hrvatskih branitelja i civila smještenih u negdašnjem kombinatu 'Borovu' nakon sloma obrane i predaje Borova naselja, propustom održavanja discipline podređenih postrojba i njima pridruženih vojnika prouzročio likvidacije zarobljenika, psihofizička zlostavljanja, pljačkanja zarobljenika, izvođenja iz kolone i ubijanja.

Policija dodaje kako je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je usmrćeno 20 osoba, osam se vodi nestalima, a potječu s vukovarskog i varaždinskog područja.

Kako je izvijestio glasnogovrnik PU-a Luka Barunčić, riječ je o hrvatskim braniteljima i civilima koji su slom obrane Vukovara i Borova naselja dočekali u skloništu negdašnjeg 'Borovo commercea' u krugu 'Borova'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prošle su 32 godine Završilo obilježavanje žrtve Borovog naselja: "Od potrage nikada nećemo odustati" Ilustracija Nedostupan hrvatskim vlastima Kazneno prijavljen za ratni zločin protiv hrvatskih civila 1991. u Opatovcu

>>I danas je za Hrvate opasno prolaziti Borovom!

Po podacima vukovarskih stradalničkih udruga, na sam dan okupacije Borova naselja 19. studenoga 1991. u toj gradskoj četvrti ubijena je 51 osoba, dok je u cijeloj četvrti u gotovo tri mjeseca opsade grada poginulo 176 civila i branitelja. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene