Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pušteni iz pritvora

Kaznena prijava protiv dvojice zbog trganja zastave EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog trganja zastave Europske unije tijekom jučerašnjeg zagrebačkog prosvjednog skupa protiv haaške presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču policija će kazneno prijaviti dvojicu prosvjednika.

Policija je danas izvijestila da je više nepoznatih prosvjednika demoliralo oplatu stupa na kojem se nalazila zastava EU, nakon čega su je potrgali. Zbog tog čina uhićeni su 25-godišnji L.K. i 40-godišnji D.K.. Obojica su nakon kriminalističkog istraživanja pušteni na slobodu, a policija će ih redovnim putem prijaviti za kazneno djelo povrede ugleda strane države i međunarodne organizacije za koje je predviđena kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Pročitajte i ovo Ilustracija raste potražnja Trebate gotovinu? Provjerili smo kakve su kamate u bankama, razlike nisu male Davanje napojnica - 3 Gotovina i dalje caruje Dva mjeseca od novog pravila: "Bilo je normalno uzeti sa stola i staviti u džep, ali došlo je do promjene"

>> VIDEO: Prosvjedi diljem Hrvatske zbog presude Gotovini i Markaču

>> Zagreb: Prosvjednici potrgali zastavu EU, privedene tri osobe

Kaznenim zakonom je zabranjeno ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju izvrgnuti, među ostalim, Ujedinjene narode, Međunarodni crveni križ ili drugu priznatu međunarodnu organizaciju ili njihove najviše predstavnike. No, zakonom je propisano da se postupak protiv počinitelja toga kaznenog djela poduzima na temelju odobrenja državnog odvjetnika koji takvo odobrenje može izdati nakon pribavljena pristanka države, međunarodne organizacije ili osobe protiv koje je počinjeno kazneno djelo.

U policiji kažu da osim izgreda s trganjem zastave EU-a i paljenja jedne baklje, tzv. bengalke, za što je prekršajno prijavljen 30-godišnji A.K., nije bilo drugih postupanja na prosvjedu na središnjem zagrebačkom trgu na kojemu se, po njihovoj procjeni, okupilo oko 7000 ljudi. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene